Nett.no Logo
Mega menyMega meny

BLI ABONNENT PÅ NETT NO

Hold deg oppdatert på alt som rører seg i næringslivet på Nordvestlandet!

Med abonnement hos oss får du tilgong til NETT NO på alle digitale plattformer. 

Eit månadsabonnement mot betalingskort kostar kr. 129,- 
Eit årsabonnement mot faktura kostar kr. 1.399,- 

Kontakt Magnus på tlf 95247209 / magnus@nett.no for eit godt tilbud på fleire abonnement til di bedrift. 

129,- pr. mnd.
Kvinnene leder an i hotellbransjen

KJØNNSBALANSE: Reiselivet skiller seg ut med god kjønnsbalanse, sammenlignet med andre deler av næringslivet. Kristin Krohn Devold under The North-Konferansen med tidligere og nåværende hotellsjefer i Ålesund innfelt: Fra venstre: Torill Ytreberg, Aina Aalen Bjerkvik, Benthe Langeland og Camilla Espeseth.

Kvinnene leder an i hotellbransjen

Reiseliv og spesielt hotell skiller seg ut med lik fordeling av menn og kvinner som toppledere. I Ålesund-området er de aller fleste hotellsjefene kvinner.  

Mens bare en av fire toppledere i Norge er kvinner, skiller reiselivet seg ut med langt flere kvinnelige sjefer.  Hotellbransjen i Ålesund kan trygt sies å dra opp snittet.

Sven Erik Moe på Scandic Parken var eneste mannlige hotelldirektør i Ålesund, inntil André Klevberg nylig tok den tittelen ved nysatsingen Hotel 1904 i Løvenvoldgata. Og blant Flakk Gruppen sine overnattingssteder er det utelukkende kvinner i toppstillingene. 

NHO-DIREKTØR: Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener det er flere positive ting ved hotellbransjen som kan lokke kvinner: – Det er rett og slett en sosial og hyggelig bransje, sier hun.

– Ja, er ikke det kjempegøy, utbryter direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv om situasjonen i hennes medlemsbedrifter.  

Krohn Devold har flere ganger brukt Flakk Gruppen som forbilde og etter det hun kjenner til, er det kun étt annet «reiselivskonsern» i landet som kun ledes av kvinner.  

Mener næringslivet har vært for dårlige 
– Enhver by med respekt for seg selv må ha kvinnelige lederstillinger i næringslivet. Derfor mener jeg det er så bra at med så mange kvinnelige sjefer i reiselivet, forklarer Kristin Krohn Devold.  

Hun påpeker at kvinnelige lederstillinger er med på å gjøre en by eller region mer attraktiv for tilflytting. 

Les også: Tilreisende til Ålesund ga en verdiskaping på nær 750 mill. i 2018

NHO-direktøren sier samtidig at målet ikke er flest mulig kvinnelige ledere – men en balanse.  

– Det er like mange høyt utdanna kvinner og menn, men næringslivet generelt har vært dårlige til å rekruttere kvinner til direktørjobber. Lik fordeling mellom kvinner og menn er et godt mål, legger hun til.  

Vil ha begge deler 
Ved «nye» Hotel Brosundet som er eid av Flakk Gruppen, er det Camilla Espeseth som sitter i direktørstolen.  

BROSUNDET: Hotelldirektør Camilla Espeseth ved Hotel Brosundet sammen med Anders Gøransson ved Apotekergata No. 5, den tidligere Maki-restauranten.

Hun opplever at det ikke har vært bevisst fra eiernes side å finne fram til kvinnelige sjefer, men at de snarere har vært opptatt av å ha begge kjønn.  

– Også på vårt hotell er jeg opptatt av å ha en balanse med kvinner og menn som avdelingsledere, forteller hun.  

Les mer: Flakk har investert over 200 millioner i Ålesund-hotell

Sammenlignet med andelen ledere i industrien, tror Espeseth det kan bunne i kjønnsforskjeller i interesse hos kvinner og menn.  

– Kanskje er flere damer interessert i hotellbransjen enn industrien, også har de bygd seg opp over år.  

– Lave lønninger
Benthe Langeland har drevet Storfjord Hotel i en årrekke og forteller at det «alltid» har vært mange damer i hotellbransjen i Ålesund.  

– For en del år tilbake var kun kvinnelige hotelldirektører, og da «stod vi fram» i avisa, forteller hun.  

Langeland tør ikke begi seg ut på å gi noe sikkert svar på hvorfor det er blitt slik.  

Noe har naturlig nok å gjøre med tilfeldigheter, men hun ser ikke vekk fra at lønn og arbeidsvilkår spiller inn.  

Ledere i hotellbransjen må gjerne være fleksible ved å jobbe tidlig og sent. Samtidig er det mye ansvar. 

STORFJORD: – Fantastisk kjekke oppgaver, sier Benthe Langeland om jobben som hotelldirektør ved Storfjord Hotel som nylig kom inn på National Geographic sin liste over «Unique Lodges». Hun er enig med NHO-direktør Torill Ytreberg i at vertskapsrollen og omsorgsdelen i hotellbransjen appellerer til kvinner.  

– På mellomledernivå er lønningene ofte lave sammenlignet med en del andre bransjer. Det gjør at vi kanskje mister en del menn underveis til direktørstillingene. Jeg merker iallfall at vi har problemer med å tiltrekke oss de aller beste hodene på grunn av lønnsnivået, sier hun. 

Mange unge arbeidstakere
Statistikken viser samtidig at bedriftene i reiselivet ha lavere lønnsomhet enn mange andre bransjer, noe som kan være med på å dempe lønnsnivået.  

At reiselivet har lavere lønninger enn for eksempel industrien, henger også sammen med alderen på de som jobber i næringene, påpeker Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.  

– Hotellbransjen med rundt en tredel unge arbeidstakere, har langt lavere snittalder enn industrien, sier hun.  

– Et slags omsorgsyrke 
Direktør Torill Ytreberg i NHO Møre og Romsdal har selv bakgrunn som hotelldirektør. Hun forteller at hun nå ser igjen flere av sine tidligere ansatte som ledere både i Ålesund og andre steder. 

– SPRINGBRETT: – Hotellbransjen er en karrierevei hvor kvinner i større grad når helt til topps, sier NHO-direktør i Møre og Romsdal Torill Ytreberg. Hun har selv bakgrunn som hotelldirektør i reiselivet og mener hotell og reiseliv kan være springbrett for kvinnelige ledere videre til andre næringer. 

– Jeg oppfordret jentene til å søke seg til lederjobber, men jeg hadde også mange flinke menn i organisasjonen vår. Hotellbransjen er en karrierevei hvor kvinner i større grad når helt til topps. Det kan også være et springbrett for de som ønsker seg lederjobber i andre organisasjoner, påpeker hun.  

Da Ytreberg startet som direktør i Scandic-kjeden, var hun eneste kvinne, men etter hvert ble det flere. Hun opplevde at kjedene bevisst ønsket å rekruttere kvinner til topps. 

Ytreberg tørr heller ikke si noe brennsikkert om hvorfor det er blitt slik, men hun har en anelse.  

– Å være hotelldirektør er på en måte et omsorgsyrke hvor man må ta vare på både gjester og ansatte. Jeg tror damer har et ekstra sett med kvaliteter der. Samtidig må man ha blikk for interiør og detaljer, som mange menn ikke er like sterke på, sier hun.  

Les også: Reiselivet vokser kraftig på opplevelser

Tok livet av myten om at kvinner og menn leder ulikt

Flakk har investert over 200 millioner i Ålesund-hotell

- Gründerånda og viljen til å satse står sterkt

Siste artikler

Forskar på feittsyrer hos nordatlantisk fisk

Finst det fordelar i makrellolje som gir sunnare hud. Ålesund-selskapet Epax vil finne svaret.

Sjømatrekord i første halvår

Svak krone sikra ny rekord i sjømateksporten.

Vil bytte elbilstøtte med industristøtte

I staden for å gi avgiftslette til elbilkjøparar burde staten heller støtte opp under miljøvennleg industriproduksjon, som skapar arbeidsplassar i Noreg, meiner Tore Ulstein i Ulstein Group.

Aksjonerte mot vindkraftverk ved fuglefjellet

Ornitologar og fiskarar markerte si motstand på Runde mot Havsul 1.

Bustyrar startar redningsarbeidet straks

Bjørn Åge Hamre er oppnemd til bustyrar i Kleven Verft. Brukar helga for å sikre at dei to skipa på Kleven kan byggast ferdig.

Ny vekst og lønnsomheten tilbake

Rundt 150 personer var i arbeid for Medi 3 i fjor og datterselskap gjør suksess med skipssykehus.

NETT NO
Ansvarleg redaktør: Ogne Øyehaug
Ansvarleg redaktør: Kjetil Haanes
Dagleg leiar: Eirik Staurset

Utgivar:
Bakkar og Berg Media AS
Pb. 142
6099 Fosnavåg

Kontakt:
Redaksjon: redaksjon@nett.no / Tlf: 95 77 97 27
Annonse: annonse@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Abonnement: abonnement@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Tips: tips@nett.no

NETT NO arbeider etter Ver Varsam-plakaten sine normer for god presseskikk og Tekstreklameplakaten sine normer for skilje mellom redaksjonelt stoff og reklame/sponsing. Alt innhald på NETT NO er opphavsrettsleg verna. NETT NO har ikkje ansvar for innhaldet på eksterne nettsider som det blir lenka til.