Kvinnene leder an i hotellbransjen
KJØNNSBALANSE: Reiselivet skiller seg ut med god kjønnsbalanse, sammenlignet med andre deler av næringslivet. Kristin Krohn Devold under The North-Konferansen med tidligere og nåværende hotellsjefer i Ålesund innfelt: Fra venstre: Torill Ytreberg, Aina Aalen Bjerkvik, Benthe Langeland og Camilla Espeseth.
Nytt

Kvinnene leder an i hotellbransjen

Reiseliv og spesielt hotell skiller seg ut med lik fordeling av menn og kvinner som toppledere. I Ålesund-området er de aller fleste hotellsjefene kvinner.  

Marius Rosbach
04.05.2019

Mens bare en av fire toppledere i Norge er kvinner, skiller reiselivet seg ut med langt flere kvinnelige sjefer. Hotellbransjen i Ålesund kan trygt sies å dra opp snittet.

Sven Erik Moe på Scandic Parken var eneste mannlige hotelldirektør i Ålesund, inntil André Klevberg nylig tok den tittelen ved nysatsingen Hotel 1904 i Løvenvoldgata. Og blant Flakk Gruppen sine overnattingssteder er det utelukkende kvinner i toppstillingene.

nettnohalf

– Ja, er ikke det kjempegøy, utbryter direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv om situasjonen i hennes medlemsbedrifter.

Krohn Devold har flere ganger brukt Flakk Gruppen som forbilde og etter det hun kjenner til, er det kun étt annet «reiselivskonsern» i landet som kun ledes av kvinner.

Mener næringslivet har vært for dårlige
– Enhver by med respekt for seg selv må ha kvinnelige lederstillinger i næringslivet. Derfor mener jeg det er så bra at med så mange kvinnelige sjefer i reiselivet, forklarer Kristin Krohn Devold.

Hun påpeker at kvinnelige lederstillinger er med på å gjøre en by eller region mer attraktiv for tilflytting.

Les også: Tilreisende til Ålesund ga en verdiskaping på nær 750 mill. i 2018

NHO-direktøren sier samtidig at målet ikke er flest mulig kvinnelige ledere – men en balanse.

– Det er like mange høyt utdanna kvinner og menn, men næringslivet generelt har vært dårlige til å rekruttere kvinner til direktørjobber. Lik fordeling mellom kvinner og menn er et godt mål, legger hun til.

Vil ha begge deler
Ved «nye» Hotel Brosundet som er eid av Flakk Gruppen, er det Camilla Espeseth som sitter i direktørstolen.

nettnohalf

Hun opplever at det ikke har vært bevisst fra eiernes side å finne fram til kvinnelige sjefer, men at de snarere har vært opptatt av å ha begge kjønn.

– Også på vårt hotell er jeg opptatt av å ha en balanse med kvinner og menn som avdelingsledere, forteller hun.

Les mer: Flakk har investert over 200 millioner i Ålesund-hotell

Sammenlignet med andelen ledere i industrien, tror Espeseth det kan bunne i kjønnsforskjeller i interesse hos kvinner og menn.

– Kanskje er flere damer interessert i hotellbransjen enn industrien, også har de bygd seg opp over år.

– Lave lønninger
Benthe Langeland har drevet Storfjord Hotel i en årrekke og forteller at det «alltid» har vært mange damer i hotellbransjen i Ålesund.

– For en del år tilbake var kun kvinnelige hotelldirektører, og da «stod vi fram» i avisa, forteller hun.

Langeland tør ikke begi seg ut på å gi noe sikkert svar på hvorfor det er blitt slik.

Noe har naturlig nok å gjøre med tilfeldigheter, men hun ser ikke vekk fra at lønn og arbeidsvilkår spiller inn.

Ledere i hotellbransjen må gjerne være fleksible ved å jobbe tidlig og sent. Samtidig er det mye ansvar.

nettnohalf

– På mellomledernivå er lønningene ofte lave sammenlignet med en del andre bransjer. Det gjør at vi kanskje mister en del menn underveis til direktørstillingene. Jeg merker iallfall at vi har problemer med å tiltrekke oss de aller beste hodene på grunn av lønnsnivået, sier hun.

Mange unge arbeidstakere
Statistikken viser samtidig at bedriftene i reiselivet ha lavere lønnsomhet enn mange andre bransjer, noe som kan være med på å dempe lønnsnivået.

At reiselivet har lavere lønninger enn for eksempel industrien, henger også sammen med alderen på de som jobber i næringene, påpeker Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

– Hotellbransjen med rundt en tredel unge arbeidstakere, har langt lavere snittalder enn industrien, sier hun.

– Et slags omsorgsyrke
Direktør Torill Ytreberg i NHO Møre og Romsdal har selv bakgrunn som hotelldirektør. Hun forteller at hun nå ser igjen flere av sine tidligere ansatte som ledere både i Ålesund og andre steder.

nettnohalf

– Jeg oppfordret jentene til å søke seg til lederjobber, men jeg hadde også mange flinke menn i organisasjonen vår. Hotellbransjen er en karrierevei hvor kvinner i større grad når helt til topps. Det kan også være et springbrett for de som ønsker seg lederjobber i andre organisasjoner, påpeker hun.

Da Ytreberg startet som direktør i Scandic-kjeden, var hun eneste kvinne, men etter hvert ble det flere. Hun opplevde at kjedene bevisst ønsket å rekruttere kvinner til topps.

Ytreberg tørr heller ikke si noe brennsikkert om hvorfor det er blitt slik, men hun har en anelse.

– Å være hotelldirektør er på en måte et omsorgsyrke hvor man må ta vare på både gjester og ansatte. Jeg tror damer har et ekstra sett med kvaliteter der. Samtidig må man ha blikk for interiør og detaljer, som mange menn ikke er like sterke på, sier hun.

Les også: Reiselivet vokser kraftig på opplevelser

Tok livet av myten om at kvinner og menn leder ulikt

Flakk har investert over 200 millioner i Ålesund-hotell

- Gründerånda og viljen til å satse står sterkt


Næringslivet generelt har vært dårlige til å rekruttere kvinner til direktørjobber

Publisert: 04.05.2019 05:53

Sist oppdatert: 07.08.2021 03:31

Mer om