Tok livet av myten om at kvinner og menn leder ulikt
KJØNNSFORSKJELLER: - Det er større forskjeller kvinner imellom og menn imellom, enn mellom kjønnene, fortalte arbeidslivsforsker Anne Grethe Solberg. Basert på ulike verdispørsmål kategoriserer hun ledere som maskuline, feminine og androgyne, hvor sistnevnte er forbildet. 
Nytt

Tok livet av myten om at kvinner og menn leder ulikt

– Det er farlig om dere går rundt og har en forestilling om at dere er annerledes som ledere, fordi dere er kvinner, sa sosiolog til deltakerne på Damene Først-konferansen.

Marius Rosbach
21.03.2019

Sosiolog Anne Grete Solberg som har spesialisert seg i kjønn og ledelse var invitert til konferansen i Ålesund torsdag for å snakke om hvordan man skal få kjønnsbalanse på toppen av næringslivet.

Det svært korte og forenklede svaret var at bedrifter må slutte å snakke om hvorfor det er viktig, og i stedet gå i gang og rekruttere kvinner dit de trengs.

– Vi vet at kvinner må ta større ansvar og at mange bedrifter er i «deep shit» fordi de har en dårlig kjønnsbalanse. Og om vi fortsetter å stille spørsmålet om hvorfor, så kommer vi ikke videre, sa Solberg til årets rekordstore forsamling ved Quality-hotellet.

Mer fra Damene Først-konferansen: Teknogründer tror på Pir-satsing – står ferdig tidligst i 2020

Ikke kjønn som skaper forskjeller
Solberg pekte på ulike argumenter hun møter for at bedrifter jobber for å få flere kvinner inn i bedriften generelt eller ledelsen. Mange er kanskje ikke opptatt av så mye annet enn å kunne telle et visst antall kvinnehoder i bedriften. Mens andre argumenterer for at såkalt kjønnsmangfold i bedriften gir en annen type ledelse.

– Det er farlig om dere går rundt og har en forestilling om at dere er annerledes som ledere, fordi dere er kvinner, sa hun og anbefalte i stedet å bruke begrepet kjønnsbalanse.

Arbeidslivsforskeren viste til at hun hadde intervjuet tusenvis av ledere og funnet ut at det ikke var noen forskjell på hvordan kvinner og menn er som ledere – på bakgrunn av kjønn i seg selv.

Androgyne ledere er forbildet
Rett nok kan det være systematiske forskjeller, men det går i helt andre retninger enn tradisjonelle oppfatninger om at kvinner for eksempel er mer omsorgsorientert, eller at menn i mindre grad lar seg styre av følelser.

– I den grad vi kan koble kjønn og ledelse, dreier det seg i større grad om kjønnsidentitet - enn hva slags kjønn man er, påpekte Solberg.

Her peker hun på den androgyne lederen som et forbilde.

– De er gjerne både gode til å ta beslutninger og sørge for framdrift, men har samtidig mye empati, sa hun.

– Teorien om «glasstaket» utdatert
En annen myte Solberg ville til livs, er teorien om at kvinner møter et glasstak, som hindrer dem i å ta steget helt til topps i næringslivet. Argumentet er at middelaldrende maskuline menn setter «standarden» i bedriften og at kvinner gjerne blir stoppet på mellomledersjiktet.

– Det jeg har sett er at teorien ikke holder stikk lengre, sa Solberg som også har skrevet doktorgradsavhandling om samme tema.

Hun mener teorien hører til en type organisasjoner som knapt finnes lengre og at den kan virke demotiverende på kvinner, og dermed selvoppfyllende.

– Den moderne organisasjonen som preges av kunnskap og teknologi, har ledere som mer er regissører og tilretteleggere, sa Solberg.


 I den grad vi kan koble kjønn og ledelse, dreier det seg i større grad om kjønnsidentitet - enn hva slags kjønn man er

Publisert: 21.03.2019 15:56

Sist oppdatert: 07.03.2022 13:26