Vokser paa rent vann
NORMEX:- Vi har med oss industrielle partnere og forskningsinstitusjoner fra inn- og utland i utviklinga av løsningene våre, sier teknisk sjef Bjørn Monsen (til v.) og daglig leder Stig Johansen. Her med et testanlegg i bakgrunnen. 
Nytt

Vokser på rent vann

Normex i Ålesund vokser og leverer løsninger for vannrensing og desinfisering til anlegg på land og skip. De ser et stort potensial framover, blant annet innen fiskeri og akvakultur.

Kristin Vidhammer
06.06.2017
Sjøl om Norge er største markedet til Normex, har de blant annet levert anlegg på land til Mexico, Qatar, Colombia og Chile – i tillegg til verft og rederi i Danmark, Tyrkia, Skottland, Island og Canada.
- Vi har funnet en nisje der ikke så mange driver, sier daglig leder Stig Johansen.
Han eier selskapet 50/50 sammen med teknisk sjef Bjørn Monsen. De etablerte selskapet i 2003.

Desinfeksjon og vannrensing

System for desinfeksjon i rør og tanker i blant annet brønnbåter, avlusningsbåter, fiskeprosessering og fiskefartøy, er noe av det de leverer.
- Det er et stort marked i nordsjølandene, der vi leverer direkte til rederi, som underleverandører til verftene eller i samarbeide med andre utstyrs-leverandører.
Også innen vannrensing er det et stort marked. De er inne i mange bransjer der det er behov for å rense avløpsvann, blant annet fiskeprosessering, settefiskanlegg, tekstilindustri- og annen industri, samt kommuner og hyttefelt - for å nevne noe.

Vokser og vil ansette

De har doblet omsetningen hvert år siste årene. I fjor fikk de en omsetning på 16 millioner kroner og et resultat før skatt på rundt 2 millioner kroner. I inneværende år ser det enda bedre ut.
- Vi er fornøyd med utviklinga og potensialet framover ser veldig bra ut. Vi er trygg på at vi i alle fall runder 20 millioner kroner i omsetning i år. Vi har fått flere muntlige tilsagn på kontrakter, i tillegg til at vi jobber med mange tilbud på spennende prosjekter, sier Johansen.
Så langt har de ikke gått til eksterne ansettelser, men i år planlegger de å ansette to personer innen salg og teknisk.
- Det har til tider vært hektisk, men vi har flinke folk vi samarbeider med, sier Johansen.
Det var egentlig en tilfeldighet som gjorde at de etablerte selskapet. De var engasjert av ei bedrift på et prosjekt i Mexico som slet og fikk da noen ideer og tanker. De første kontraktene fikk de da også i Mexico.

Mye utviklingsarbeid

De har brukt tid på å utvikle løsninger og har også tatt patenter knyttet til renseanlegg.
De har i utviklingen fått tilskudd gjennom EUs 6. og 7. rammeprogram, totalt 35 millioner fordelt på fire ulike prosjekter. De har også hatt et godt samarbeid med Innovasjon Norge, der de har fått både etablerertilskudd og tilskudd gjennom miljøteknologiordninga.
- Vi har med oss industrielle partnere og forskningsinstitusjoner fra inn- og utland i utviklinga. Vi syr deretter sammen løsninger og prosjekter til kundene. Noe av utstyret kjøper vi som komponenter og der vi setter det sammen, men renseanleggene produserer vi i Polen i samarbeid med et norsk/polsk selskap – og der vi bygger store tanker, sier Johansen.
De har også utviklet et system for å hindre groe og biologisk vekst i sjøvannsinntak.
- Det er tøft å utvikle en teknologi og ta steget til industriell fase. Det tar tid, hvert nyutviklingsprosjekt tar gjerne to-tre år. Vi har også fått støtte fra Eco Innovation for å utvikle et industrielt design, få kontakt med produsenter og etablere linjer som kan leveres til markedet.

Står foran kommersialisering på ny løsning innen akvakultur

En ny løsning de har utviklet er Normex Razone, der de tar ut mikropartikler gjennom en ozon-flokoleringsprosess etterfulgt av en skimming-/flotasjonsprosess der de tar stoffet ut av vannet for å hindre at det bygger seg opp mikroartikler i resirkulasjonssanlegg innen akvakultur.
- Dette er helt nytt, vi gjorde en test hos settefiskanlegget til Salmar Follafoss i fjor, som gav gode resultat. Vi har begynt å tenke på hvordan selge og profilere denne løsningen.
De skal blant annet presentere den nye løsningen på Aqua Nor-messa i Trondheim i år.
Johansen er utdannet sivilingeniør i USA innen ocean-engineering og har tidligere bakgrunn fra blant annet maritim industri og også FN internasjonalt. Monsen er utdannet ingeniør innen automasjon.
Vi har funnet en nisje der ikke så mange driver

Publisert: 06.06.2017 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:10