Vil sentralisere for aa redde utdanning
REAKSJONAR: Norsk Lektorlag, Creo og Utdanningsforbundet saman i Volda i slutten av november, i protest mot kuttframlegga i skulesektoren. No foreslår næringslivsorganisasjonar tiltak for å redde yrkesutdanningstilbod.
Nytt

Vil sentralisere for å redde utdanning

Det er bedre å samle smale utdanningstilbud på færre steder enn å legge dem ned over alt. Det er budskapet fra næringslivet i Møre og Romsdal til fylkespolitikerne.

06.12.2019
- Vi må se på strukturen, sier Pål Bakke i NHO Møre og Romsdal og det videregående utdanningstilbudet i fylket, og spesielt innen yrkesrettet utdanning.
Fylket skal spare, og vil blant annet kutte i yrkesutdanningen.
- En falitterklæring, sier Bakke om kuttforslagene går gjennom. Men samtidig erkjenner han at fylket må kutte kostnader og da det bedre å samle utdanningstilbud med må søker på færre steder enn i dag, selv om det innbære lenger reisevei for mange av søkerne.

Advarer mot ostehøvel

Å kutte litt over alt, etter ostehøvelprinsippet vil true utdannelsestilbudene som er viktig for næringslivet frykter både NHO Møre og Romsdal, Næringsforeningen Ålesundregionen, Molde Næringsforum og Kristiansund og Nordmøre Næringsforum.
"Vi frykter at ønsket om å tilfredsstille alle som vil bevare «sitt tilbud» og «sin skole», kan føre til en videregående skole med lavere kvalitet, spredte fagmiljø og med et tilbud som ikke dekker rekrutteringsbehovet til næringslivet," skriver de i en felles utttalelse om de planlagte skolekuttene.

Flerpunktsplan

I stedet for å jakte på kortisiktige løsninger ber de fire bak uttalelesen politikeren om å legge en plan som holder langt frem i tid og sikrer et utdanningstilbud næringslivet trenger:
Her er deres stikkord for hvordan fylket bør organiser skulestruktur og utdanningtilbud:
- Ta strategiske grep for å kunne opprettholde et kvalitetsmessig og langsiktig godt tilbud for årene fremover- Satse på robuste enheter med kvalitetsmessig gode tilbud
- Satse på enheter som har elevgrunnlag for å lykkes
- Satse på enheter som har de beste forutsetningen for å lykkes med gode fagmiljø
- Satse på enheter som kan knyttes til et sterkt nærings- og kompetansemiljø
- Ikke skyve oppgaven med å bruke sparekniven over på skolene gjennom generelle kutt av typen «ostehøvel».
Vi frykter at ønsket om å tilfredsstille alle som vil bevare «sitt tilbud» og «sin skole», kan føre til en videregående skole med lavere kvalitet, spredte fagmiljø og med et tilbud som ikke dekker rekrutteringsbehovet til næringslivet

Publisert: 06.12.2019 15:05

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:47