Nett.no Logo
Mega menyMega meny

BLI ABONNENT PÅ NETT NO

Hold deg oppdatert på alt som rører seg i næringslivet på Nordvestlandet!

Med abonnement hos oss får du tilgong til NETT NO på alle digitale plattformer. 

Eit månadsabonnement mot betalingskort kostar kr. 129,- 
Eit årsabonnement mot faktura kostar kr. 1.399,- 

Kontakt Magnus på tlf 95247209 / magnus@nett.no for eit godt tilbud på fleire abonnement til di bedrift. 

129,- pr. mnd.
Valgte privat eier fremfor børs

INVESTERINGSSEMINAR: Pål Brynsrud i Credo er vel kjent med næringslivet på Sunnmøre, blant annet gjennom eierskap i Optimar, Fora Form og Varier. Han var en av foredragsholderne på advokatselskapet Advisos investeringsseminar i dag. 

Valgte privat eier fremfor børs

Enklere drift med private eiere gjorde at Optimar-aksjonærene heller solgte til den tyske Haniel-familien enn å ta Optimar på børs i fjor høst.

Det forteller seniorpartner Pål Brynsrud i finansieringselskapet Credo Partners.

Credo Partners ble medeier i fiskeri- og oppdrettsindustri-utstyrsleverandøren Optimar i desember 2012 og eide 50,1 prosent da det det tyskeide familieselskapet kjøpte Optimar i desember 2017. I løpet av de årene Credo var eier gikk Optimar fra under 250 millioner til over en milliard kroner i driftsinntekter og gikk fra å være leverandør til bare fiskerinæringen til å også skaffe seg et solid fotfeste i oppdrettsnæringen.

Les også: Enorm suksess med avlusningsløsning

Lik verdi på børs
Før salget ble verdsettelsen av Optimar ved en børsnotering vurdert til å bli omlag lik med det aksjonærene kunne få ved et salg til Haniel, i følge Brynsrud. Da valgte eierne å gå for salg til Haniel.

Les også: Optimar blir tysk

- Det å ta selskap privat har en del fordeler som man ikke skal undervurdere, sier Brynsrud til NETT NO.

Den viktigste fordelen er at ikke-børsnotert selskap frigjør tid og kapasitet som toppledelsen ellers må bruke på hyppige oppdateringer av investorene. Privat eierskap kan gi en lengre horisont på investeringen, etter Brynsruds vurdering. 

Høye priser
Brynsrud deltok på advokatselskapet Advisos frokostseminar om verdiskaping og investeringer i små og mellomstore selskaper i Ålesund i dag. Der var også Anders Nordby fra meglerselskapet Saga Corporate Finance, som, blant annet var engasjert i salget av Mørenot tidligere i år.

Anders Nordby fra Saga Corporate Finance trakk frem tre forhold i sitt foredrag. Alle tre er gunstige for eiere som vurderer salg eller å få inn medeiere i bedriftene sine:

1. Selskaper verdsettes høyt i dagens marked. - Det er vanskelig å se at prisene skal bli høyere, sier Nordby.
2. Det er mye penger i markedet og investorene leter etter alternative plasseringer.
3. Investorer som går inn i mindre og mellomstore selskaper er i økende grad villige til å gå inn og bli minoritetsaksjonærer.

Færre på børs
I løpet av oktober ble det slutt på børshandel i Ekornes og deretter i Vard. Ekornes er blitt heileid av et kinesiske selskap og Vard er nesten heleide av det italienske skipsbyggingskonsernet Fincantieri.

Tidligere i år er vei- og tunnelsikringsutstyrsleverandøren Saferoad, med VikØrsta som viktigste datterselskap, blitt tatt av børs. I fjor forsvant både Farstad Shipping og Rem Offshore inn i Solstad Offshore. 

Det er blitt færre børsnoterte selskaper med hovedkontor på Nordvestlandet, men Brynsrud mener mye av forklaringen ligger i tilfeldige svinginger og at antall børsnoterte selskaper kan øke igjen. Dessuten er ikke børsnotering eller ei det viktigste.

- Jeg tenker i seg selv at det ikke har så mye å si . I en distriktssammenheng er det viktig at hovedkontoret blir beholdt her. Vi ser det på Optimar. Det ble solgt til et tysk selskap, men hovedkontoret ligger her, sier Brynsrud.

Investeringsfond vokser
Nordby i Saga Corporate Finance mener at børsnotering generelt sett ikke går tilbake -  selv om det er tilfelle på Nordvestlandet det siste året - men at  investeringsfond og -selskaper vokser mer.

Saga har vært involverte i transaksjonene da Jets fikk nye medeiere (Stokkefamilien), og da nye eiere kom inn i Mørenot (investeringselskapet FSN Capital) og i Sperre Compressors ( investeringsselskapet Norvestor Equity). Alle transaksjonene er gjort i løpet av de siste 12 månedene.

I løpet av den tiden har også FSN Capital kjøpt ut alle eierne i Saferoad og tatt selskapet av børs.

Siste artikler

Hurtigruten vil ligge lengre: – Opnar nye område

Reiselivssjefen på Sunnmøre ser nye moglegheiter for reiselivet ved at Hurtigruten skal ligge seks timar lengre i Ålesund. 

Avgiftsauke på 220 millionar

Auken i ei rekkje avgifter sidan 2015 har auka dei årlege kostnadane for Widerøe sine kommersielle flyruter med 220 millionar kroner i året. 

Tør ikkje love eldrift med det første

Det tek fleire månader lengre enn venta, før Fjord1 kan segle utsleppsfritt på Sulesund-Hareid.

LO og NHO ber regjeringa om tiltak for vasskraft i Noreg

LO og NHO frontar eit opprop der over 20 organisasjonar ber regjeringa om konkrete tiltak for å auke produksjonen av fornybar energi frå vasskraft i Noreg.

– Kan ikkje skjøne at den ruta ikkje skal vere lønnsam

Bransjeorganisasjonar frå den maritime industrien reagerer på kutta til Widerøe på Hovden-flyplassen. 

Sandanger vann i Høgsterett

Høgsterett oppheva erstatningsdom på 4,4 millionar kroner.

NETT NO
Ansvarleg redaktør: Ogne Øyehaug
Ansvarleg redaktør: Kjetil Haanes
Dagleg leiar: Eirik Staurset

Utgivar:
Bakkar og Berg Media AS
Pb. 142
6099 Fosnavåg

Kontakt:
Redaksjon: redaksjon@nett.no / Tlf: 95 77 97 27
Annonse: annonse@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Abonnement: abonnement@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Tips: tips@nett.no

NETT NO arbeider etter Ver Varsam-plakaten sine normer for god presseskikk og Tekstreklameplakaten sine normer for skilje mellom redaksjonelt stoff og reklame/sponsing. Alt innhald på NETT NO er opphavsrettsleg verna. NETT NO har ikkje ansvar for innhaldet på eksterne nettsider som det blir lenka til.