Nett.no Logo
Mega menyMega meny

NETT.NO Abonnement

Registrér ein konto på vår næringsportal for 129,- pr mnd, og få tilgang på:

  • Unike artiklar om økonomi og næringsliv på Sunnmøre og i Nordfjord, som du ikkje finn i andre publikasjonar!
     
  • Tilgang på tenester som Nytt om Namn, Synspunkt og stilling ledig.
     

Med abonnement har du tilgang til NETT NO på alle digitale plattformer - du kan lese når du vil, kvar du vil og i det formatet som passar deg.

129,- pr. mnd.
Valgte privat eier fremfor børs

INVESTERINGSSEMINAR: Pål Brynsrud i Credo er vel kjent med næringslivet på Sunnmøre, blant annet gjennom eierskap i Optimar, Fora Form og Varier. Han var en av foredragsholderne på advokatselskapet Advisos investeringsseminar i dag. 

Valgte privat eier fremfor børs

Enklere drift med private eiere gjorde at Optimar-aksjonærene heller solgte til den tyske Haniel-familien enn å ta Optimar på børs i fjor høst.

Det forteller seniorpartner Pål Brynsrud i finansieringselskapet Credo Partners.

Credo Partners ble medeier i fiskeri- og oppdrettsindustri-utstyrsleverandøren Optimar i desember 2012 og eide 50,1 prosent da det det tyskeide familieselskapet kjøpte Optimar i desember 2017. I løpet av de årene Credo var eier gikk Optimar fra under 250 millioner til over en milliard kroner i driftsinntekter og gikk fra å være leverandør til bare fiskerinæringen til å også skaffe seg et solid fotfeste i oppdrettsnæringen.

Les også: Enorm suksess med avlusningsløsning

Lik verdi på børs
Før salget ble verdsettelsen av Optimar ved en børsnotering vurdert til å bli omlag lik med det aksjonærene kunne få ved et salg til Haniel, i følge Brynsrud. Da valgte eierne å gå for salg til Haniel.

Les også: Optimar blir tysk

- Det å ta selskap privat har en del fordeler som man ikke skal undervurdere, sier Brynsrud til NETT NO.

Den viktigste fordelen er at ikke-børsnotert selskap frigjør tid og kapasitet som toppledelsen ellers må bruke på hyppige oppdateringer av investorene. Privat eierskap kan gi en lengre horisont på investeringen, etter Brynsruds vurdering. 

Høye priser
Brynsrud deltok på advokatselskapet Advisos frokostseminar om verdiskaping og investeringer i små og mellomstore selskaper i Ålesund i dag. Der var også Anders Nordby fra meglerselskapet Saga Corporate Finance, som, blant annet var engasjert i salget av Mørenot tidligere i år.

Anders Nordby fra Saga Corporate Finance trakk frem tre forhold i sitt foredrag. Alle tre er gunstige for eiere som vurderer salg eller å få inn medeiere i bedriftene sine:

1. Selskaper verdsettes høyt i dagens marked. - Det er vanskelig å se at prisene skal bli høyere, sier Nordby.
2. Det er mye penger i markedet og investorene leter etter alternative plasseringer.
3. Investorer som går inn i mindre og mellomstore selskaper er i økende grad villige til å gå inn og bli minoritetsaksjonærer.

Færre på børs
I løpet av oktober ble det slutt på børshandel i Ekornes og deretter i Vard. Ekornes er blitt heileid av et kinesiske selskap og Vard er nesten heleide av det italienske skipsbyggingskonsernet Fincantieri.

Tidligere i år er vei- og tunnelsikringsutstyrsleverandøren Saferoad, med VikØrsta som viktigste datterselskap, blitt tatt av børs. I fjor forsvant både Farstad Shipping og Rem Offshore inn i Solstad Offshore. 

Det er blitt færre børsnoterte selskaper med hovedkontor på Nordvestlandet, men Brynsrud mener mye av forklaringen ligger i tilfeldige svinginger og at antall børsnoterte selskaper kan øke igjen. Dessuten er ikke børsnotering eller ei det viktigste.

- Jeg tenker i seg selv at det ikke har så mye å si . I en distriktssammenheng er det viktig at hovedkontoret blir beholdt her. Vi ser det på Optimar. Det ble solgt til et tysk selskap, men hovedkontoret ligger her, sier Brynsrud.

Investeringsfond vokser
Nordby i Saga Corporate Finance mener at børsnotering generelt sett ikke går tilbake -  selv om det er tilfelle på Nordvestlandet det siste året - men at  investeringsfond og -selskaper vokser mer.

Saga har vært involverte i transaksjonene da Jets fikk nye medeiere (Stokkefamilien), og da nye eiere kom inn i Mørenot (investeringselskapet FSN Capital) og i Sperre Compressors ( investeringsselskapet Norvestor Equity). Alle transaksjonene er gjort i løpet av de siste 12 månedene.

I løpet av den tiden har også FSN Capital kjøpt ut alle eierne i Saferoad og tatt selskapet av børs.

Siste artikler

Rekrutteringsselskap trenger flere folk

Yapril-sjef Espen Sundgot sikter mot å nesten doble inntektene i løpet av to år.

Slo seg saman for å bygge vikingskip

Oppdraget med å bygge det over 30 meter lange "Myklebustskipet" fekk båtbyggarane i Bjørkedalen til å slå seg saman. Laurdag er det sjøsetting.

– Har vore enormt med folk sidan vi opna dørene

Nytt «kaffihus» i Ålesund tekne på senga av besøket.

Manglar kapital for å overta Kina-bygde skip

Golden Energy Offshore Services må hente inn 30 til 46 millionar kroner for å finansiere restsummen for kjøp av to offshoreskip.

Skal møte Insula-leiinga på Gardermoen

Sande-ordførar Dag Vaagen trur at det framleis er håp for Maritim Food i Gjerdsvika. No skal kommunen møte Insula-leiinga.

Fullt køyr ved Ulstein verft

Color Line-ferja er ute av dokkhallen og eit nytt cruiseskrog er komen til verftet. 

NETT NO
Ansvarleg redaktør: Ogne Øyehaug
Ansvarleg redaktør: Kjetil Haanes
Dagleg leiar: Eirik Staurset

Utgivar:
Bakkar og Berg Media AS
Pb. 142
6099 Fosnavåg

Kontakt:
Redaksjon: redaksjon@nett.no / Tlf: 95 77 97 27
Annonse: annonse@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Abonnement: abonnement@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Tips: tips@nett.no

NETT NO arbeider etter Ver Varsam-plakaten sine normer for god presseskikk og Tekstreklameplakaten sine normer for skilje mellom redaksjonelt stoff og reklame/sponsing. Alt innhald på NETT NO er opphavsrettsleg verna. NETT NO har ikkje ansvar for innhaldet på eksterne nettsider som det blir lenka til.