Ulstein og A Alesund blant 20 paa topp
TOPP 20: Ordfører Eva Vinje Aurdal og varaordfører Torbjørn Krogsæter i Ålesund og Ulstein-ordfører Knut Erik Engh (innfelt).
Nytt

Ulstein og Ålesund blant 20 på topp

NHO med sin årlige økonomi-kåring av norske kommuner.

09.09.2020
NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) måler og kårer kommunenes økonomiske bærekraft etter fem kriterier; kompetanse, arbeidsmarked, næringsliv, demografi og kommuneøkonomi.
Fem på topp er Sola, Bærum, Oslo, Austevoll og Trondheim.
Ulstein kommer på 15. plass og Ålesund på 20.plass. Ulstein gjør et byks etter at de var nummer 23. i 2019. Ålesund derimot, faller tre plasser fra nummer 17 i 2019.
Kommune-NM måler økonomisk bærekraft i landets 356 kommuner gjennom utvalgte indikatorer på fem ulike områder: Kompetanse, arbeidsmarked, næringsliv, demografi og kommuneøkonomi.

Ulstein opp fra i fjor

"Fremgangen har kommet i alle kategorier med unntak av demografi. Ulstein har hatt klar nedgang i arbeidsledigheten gjennom de siste årene, og samtidig en økning i sysselsettingsandelen fra i fjor. Næringslivskategorien trekkes opp av at kommunen økte sin andel kjøp av private tjenester for to år siden.", skriver NHO om Ulstein i en pressemelding.

Vurderingen i kommune-NM er gjort basert på 2019-tall, som betyr at virkningen av Kleven-konkursen ikke er med.

Sammenslått Ålesund

Om Ålesund heter det: "Ålesund er på plass nummer 20 i årets datasett, dette er da etter sammenslåingen i år. Sammenlignet med for syv år siden har kommunen hatt noe fremgang (i årets datasett). Kommunen gjør jevnt godt på alle indikatorer, men utmerker seg innenfor næringslivsvariasjon og sysselsatte med teknisk og naturvitenskapelig utdanning. Kommunen har hatt befolkningsvekst i alle år siden 2013, har en relativt ung arbeidsstyrke, og har hatt netto innflytting siste to årene, etter noen år med netto utflytting."
Les også:

Møre og Romsdal midt på treet

NHO rangerer også fylkene, etter samme kriterier som kommunene.
I den sammenligningen kommer Møre og Romsdal ut på en sjuendeplass:
"Møre og Romsdal trekkes ned av lav rangering innenfor kategoriene demografi og kommuneøkonomi. Fylket har falt en plassering fra 2013, og klatret en plassering fra i fjor, fra 8. til 7. plass.", heter det i pressemeldingen.
På fylkeslisten er Møre og Romsdal nummer 7, før Agder og etter Vestfold og Telemark. Møre og Romsdal trekkes ned av lav rangering innenfor kategoriene demografi og kommuneøkonomi. Fylket har falt en plassering fra 2013, og klatret en plassering fra i fjor, fra 8. til 7. plass. Fremgangen fra 2018 til 2019 kom blant annet innenfor indikatorene arbeidsledighet og privat sysselsetting. Møre og Romsdal gitt fra å være fylket med lavest arbeidsledighet i landet i 2013, til å ha blant landets høyeste ledighetsrater i 2016 (plass nummer 9). Deretter har fylket gradvis hentet seg inn på flere av de arbeidsmarkedsrelaterte indikatorene.

Lavere befolkningsvekst og fraflytting

Møre og Romsdal har i likhet med resten av landet, økt andelen med høyere utdannelse og spesialisert kompetanse blant de sysselsatte siden 2013. Fylket har i noe lavere befolkningsvekst enn fylkesgjennomsnittet, og har også hatt netto utflytting i denne perioden.
Det har vært fem kommunesammenslåinger i Møre og Romsdal i år, Volda, Ålesund, Fjord, Hustadvika og Molde er "nye" kommuner av i år. Kommune-NM er laget etter gjeldende kommuneinndeling av 2020, men bygger på data fra 2019. På sikt vil vi kunne se om disse kommunene gjør det bedre eller dårligere etter at de ble sammenslått. I år er disse rett og slett beregnet som en sum av sine tidligere kommuner fra i fjor. Enkelte større kommuner høyt på listen som har slått seg sammen med mindre kommuner som tidligere har vært lavere rangert vil derfor kunne bli trukket ned av dette. Eventuelle stordriftseffekter og annet vil først vise seg om noen år.
Ulstein kommune er på plass nummer 15 i år. I årets datasett er dette noen plasser høyere enn de foregående årene. Fremgangen har kommet i alle kategorier med unntak av demografi. Ulstein har hatt klar nedgang i arbeidsledigheten gjennom de siste årene, og samtidig en økning i sysselsettingsandelen fra i fjor. Næringslivskategorien trekkes opp av at kommunen økte sin andel kjøp av private tjenester for to år siden.

Publisert: 09.09.2020 21:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 15:02