Tror vi er over det verste
ÅLESUND: Leder av DNB Markets i Ålesund, Tore Lerstad og senioranalytiker Eirik Larsen (til h.) i DNB Markets, ser mer optimistisk på utsiktene for norsk økonomi. - Mange deler av næringslivet her i regionen går bra, sier Tore Lerstad. 
Nytt

Tror vi er over det verste

DNB Markets mener at oljebremsen har rammet Norge hardt, men at det verste nå er over. Men der er bekymringer for verdensøkonomien.

Kristin Vidhammer
23.08.2016
- Tegn tyder på at vi nå har lagt det verste bak oss når det gjelder norsk økonomi. Vi ser stadig flere indikasjoner på at nedsiderisikoen i norsk økonomi er redusert, sier senioranalytiker Eirik Larsen i DNB Markets.
Undersøkelser fra både Norges Banks Regionale nettverk, andre konjunkturbarometer og også blant DNBs egne kunder, viser at utsiktene nå ser bedre ut.
- Mange bedrifter venter vekst i omsetning og lønnsomhet, og den registrerte arbeidsledigheten er også lavere enn vi tidligere har fryktet, sier Larsen.
DNB tror dermed at veksten i både BNP og privat forbruk bunner i år for deretter å stige.
Effekten av oljeprisfallet ser man også på Oslo Børs og som har hatt null vekst i hovedindeksen i denne to-årsperioden. Dette til tross for at sjømatindeksen har steget så mye som 95 prosent i denne perioden.
Eirik Larsen presenterte de økonomiske utsiktene for neste halvår på et arrangement i Ålesund tirsdag.
Les rapport

Positive effekter av oljesmell

Konsekvensene av en oljesmell har ikke bare vært tunge og triste.
- Vi har fått lavere renter og det er mange som nyter godt av dette. Konkurranseevnen er også blitt styrket gjennom svakere lønnsvekst og en svekket norsk krone. At vi i år har reallønnsnedgang for første gang på mange år, gjør at vi blir mer konkurransedyktige i konkurransen ute. Oljesmellen har også gitt bedret kostnadskontroll og større bevisstgjøring og også tilgang til kompetent arbeidskraft for andre deler av næringslivet, sier han.
DNB venter fortsatt fall i oljeinvesteringer neste år, men i påfølgende år ventes vekst også her.

Venter stigende oljeetterspørsel i mange år

DNB venter at oljeetterspørselen vil stige i ti år til – minst.
- Gradvis bedring i balansen mellom etterspørsel og tilbud skaper forventninger om løft i oljeprisen. Våre estimat er en oljepris på 46 dollar fatet i år, 65 til neste år, og 70 i 2018. I perioden 20-23 venter vi en oljepris i størrelsesorden 60-80 dollar fatet. Dette mener vi er et prisnivå som oljeselskaper kan ha lønnsomme prosjekt på, sier Larsen.
DNB venter også sterkere krone fremover.

For mye gjeld i verden?

Når det gjelder verdensøkonomien, ser DNB en del klare bekymringer.
- Hvordan få en bærekraftig økonomisk utvikling er det store spørsmålet. Verdensøkonomien har mistet evnen til å genere vekst som følge av fallende produktivitet og det stadig voksende gjeldsberget. Hva betyr det at vi ikke har noe særlig vekst, med null og negativ rente og tar opp stadig mer gjeld? Dette demper aktivitetsnivået på sikt, og spørsmålet er om vi har havnet i en gjeldsfelle. Her er strukturelle utfordringer og med sårbarhet for høye renter, sier Larsen.
Lave renter gjør at næringslivet holdes kunstig i live, og manglende evne til å investere framover er en av de viktigste grunnene til lav økonomisk vekst. I mange land har det også vært et betydelig fall i produktiviteten på 2000-tallet.

Rentefesten er over, men nachspielet varer lenge

- Den globale statsgjelden er nå passert 59 billioner dollar (59 med tolv nuller bak) og global gjeld er nå 240 prosent av global BNP. Det er 35 prosent høyere enn snittet for perioden 2003-2009.
Pengepolitikken fremstår også uttømt i stadig flere land og DNB tror den ekstreme pengepolitikken nå er over.
- Rentefesten synes i stigende grad å være over, men nachspielet med lave renter vil vare lenge. Vi tror på videreføring av lave og flate renter lenge framover, sier Larsen.

Økt risiko for hard Kina-landing

Også i Kina er gjeldsnivået i bedriftene urovekkende høye. Veksten i Kina holdes fortsatt oppe av offentlige stimulanser, men gjeldsutviklingen bekymrer DNB Markets mer og mer.
- Bankene underrapporterer tapene. Vi tror myndighetene vil fortsette å stimulere aktiviteten, men lenger fram er ikke dette bærekraftig. Vår Kinaekspert mener at risikoen for bankkrise og hard landing i Kina har økt med 25 prosent siste året. Skjer dette, vil det også gå galt med veksten i verdensøkonomien, sier Larsen.
Les også:

EU snubler videre

Når det gjelder EU, snubler de videre. I tillegg kommer Brexit og en politisk fragmentering som demper de økonomiske utsiktene.
- Brexit er ingen katastrofe, men det truer de økonomiske utsiktene både på kort og lang sikt. Vi har derfor tatt ned vekstprognosen for Storbritannia og vi tror på svekkelse av pundet. Men den store dommedagsprofetien tror jeg ikke kommer til å materialisere seg, sier Larsen.

Kronestyrking og svakere dollar

Når det gjelder USA, venter DNB litt mer trøkk i den amerikanske økonomien framover.
- Men vi tror at den amerikanske sentralbanken vil være enda mer tilbakeholdne med rentehevingene. Det går mot en heving av renta i desember, men så vil det være lenge til neste gang.
DNB Markets venter styrking av krona mot mange andre valutaer framover.
-Vi er nær ved et vendepunkt for dollaren og der den nå blir svakere. Vi tror på sikt at krona skal styrke seg betydelig. I forhold til USD og Euro er vår prognose om to år en valutakurs USDNOK på i overkant av 6,50 og en kurs på EURONOK på 8,20.
DNB Markets tror heller ikke at pundet er ferdig med å svekke seg, JPYNOK vil også falle betydelig på sikt og de mener også at sveitsiske franc er overvurdert og at denne også vil svekke seg

Publisert: 23.08.2016 16:05

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:59