Storinnrykk paa Ocean Talent Camp
FREMOVER: Marianne Hovden (t.v.) og Svein Magne Tenfjord (t.h.) fra Island Offshore må tenke langsiktig, for akkurat nå har de ingen jobber å tilby. Ingvild Robertsen (nummer tre fra venstre) fra Fagerlia Vidergående Skole ser forbi krisen og ser for seg en mulig karriere på sjøen, mens Monica Frøystad søker informasjon om mulighetene.
Nytt

Storinnrykk på Ocean Talent Camp

- Det kommer til å løse seg, det er alltid nok å gjøre på havet.

28.09.2016
Sammen med Monica Frøystad besøker Ingvild Robertsen standen til Island Offshore på rekrutteringsarrangementet Ocean Talent Camp på Fagskolen og NTNU Ålesund i dag.
Robertsen har allerede siktet seg inn mot en mulig karriere i et yrke på havet. Flere i familien jobber på i offshore-rederier og sjøen frister.
- Det er interessant, tross nedgangstider, sier Robertsen, som går tredje året på Fagerlia Vidergående skole i Ålesund. Før hun er klar til å søke jobb er det fort gått tre år, og da kan marekdet være et helt annet.

Tenker forbi krisen

Det er få at offshoreredereine som stiller på rekrutteringsarrangementet Ocean Talent Camp i år, og opplæringsleder Svein Magne Tenfjord og kommunikasjonssjef Marianne Hovden har heller ingen jobber å tilby for øyeblikket.
Litt krevende jobb, medgir Hovden.
- Det er veldig vanskelig å formulere seg rett. Vi er inne i en negativ periode nå, men vi må tenke fremover, sier hun.

Vekker interesse

På standen til oppdrettselskapet Marine Harvest lokker Karoline Holen og Sebastian Lausund Sund med gavekort på restaurant til den som tipper vekten på en laks de har liggend nedkjølt i en fiskekasse. Holen jobber med slaktelogistikk fra Marine Harvest sitt kontor i Ørsta, mens Lausund Sund er røktelærling på et anlegg ved Vigra.
Oppdrett er i vinden, og Holen sier hun får positiv respons når hun forteller hva hun jobber med.
- Folk blir nysgjerrige når jeg sier hva jeg jobber med. Det er ikke alle som er kjent med muligheten.
Laussund Sund, som er inne i sitt siste av to lærlingeår, jobber turnus med 12 dager på fra åtte til 17, og ni dager fri. Det er han kjempefornøyd med.
- Og så er det godt betalt, sier han og anslår bransjelønnnivået for røktere til å ligge mellom 400.000 og 600.000 i året.

2000 beøkende

Opp mot 2000 besøkende er venter når elever fra videregående skole Sunnmøre og Romsdal rykker inn på NTNU og Fagskolen. Venter opp mot 2000 besøkende.
På Fab-labben på NTNU er studentene klare til å viser elevene hvordan de kan gjøre ideen sin om til prototyper ved hjelp av konstruksjonsprogrammer og 3D-printerer.
Fab-lab står for fabrication laboratory, og er et avansert prototypeverksted som er åpent for studentene hele tiden, og springer ut fra en ide som opprinnelig ble klekket ut på MIT, Massachuettes Institute of Technology i Boston.
Her jobber studentene Terje Berset og Thomas Øye med utvikling av en vaskerobot til fiskeindustrien, som er et av prosjektene elevene i dag får se hvordan det arbeides med.
Fab-labben er den eneste godkjente fab-labben i Norge, og i dag blir den og resten av virksomheten på NTNU og Fagskolen i Ålesund vist frem i forbindelse med rekrutteringsarrangementet Ocean Talent Camp, som er en del av Campus-uka 2016. (I morgen, torsdag 29. september, er det åpen dag på NTNU og Fagskolen. Da kan alle interesserte besøke skolene og se blant annet hvordan det arbeides på fab-labben).

Publisert: 28.09.2016 09:24

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:01