Spaar kraftig vekst i offshore vindkraft
MYE MARKED: Offshore vindkraftproduksjon åpner et stort marked for bedrifter med erfaring og utstyr fra oljeutvinning i vindkraftproduksjon, mener analytiker Alan Duncan. I dag er han i Ålesudn og møter bedrifter som satser på vindkraftmarkedet. 
Nytt

Spår kraftig vekst i offshore vindkraft

- Dere er ikke for sent ute til festen, sier vindmarkedsanalytiker Alan Duncan i BVG Associates.

28.03.2017
I løpet av tre år skal offshore vindkraftproduksjon i Europa dobles, og veksten vil ikke stoppe der. Det er store muligheter i vindkraftmarkedet for selskapet som sittet med utstyr og kunnskap som er brukt i oljeutvinningsvirksomheten, er budskapet fra Alan Duncan.
Duncan er i Ålesund i dag på et seminar om markedsmulighetene i offshore vindkraftproduksjon i regi av stiftelsen North Energi Partner, en bransjeorganisasjon for aktører i energiproduksjonsbransjen, fra oljeselskaper til vindkraftprodusenter med tilhørende utstyr- og tjenesteleverandører. GCE Blue Maritime og Norwegian Forum Nordvest er medarrangører.

Mye uklart

Vindkraftproduksjon er fortsatt en ung bransjen, der hvordan ting skal gjøres fortsatt er i støpeskjeen i følge Duncan.
Produksjonen av turbinene og vindmøllebladene er en bransje med veletablerte og store aktører, men i resten av markedet er det stort rom for nykommerne med erfaring fra oljeutvinning offshore.
To forhold gjør vindkraftproduksjonen ekstra interessant for aktører fra oljebransjen:
For det første er vindkraftproduksjonen er på vei ut på så dypt vann at det kreves flytende konstruksjoner for turbinene. For det andre utgjør vedlikehold rundt 40 prosent av kostnadene med et offshore vindkraftanlegg, noe som blant annet gir muligheter for rederi med skip som kan frakte folk ut til anleggene og få dem trygt til og fra skipet og turbinen.

Større skip

Veksten i turbinbyggingen og spesielt veksten på dypt vann gjør at Duncan mener det også kommer en stor vekst i etterspørselen etter store serviceskip som opererer ute i havet i lenger perioder, men servicemannskapet boende på skipet når de ikke er i arbeid, i stedet for å dagpendle fra land i små hurtiggående båter.
Kravet til spesialisering gjør at har venter at serviceskip for vindkraftprodukjon i stor grad blir nybygg.
Duncan mener veksten i markedet blir så stor at det blir rom for mange aktører som tidligere har vært rettet mot oljeutvinning. Men det vil lønne seg å utvikle utstyr og metoder som gjør at vindkraftprodusentene kan forenkle arbeidsoperasjoner og spare kostnader. Det er de som klarer det som vil få et godt fotfeste i markedet, slik Duncan ser det.

Publisert: 28.03.2017 10:46

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:07