Slik faar du det beste ut av arbeidslivet
LEDELSE OG SJØLLEDELSE: - De fleste blir motivert av mestring, medbestemmelse og en opplevelse av at det man driver med, er meningsfullt. Sammen med gode relasjoner, gir dette ofte en høy grad av indre motivasjon, sier Yvonne Fosser. 
Nytt

Slik får du det beste ut av arbeidslivet

- Mitt beste råd for god sjølledelse er å tenke agèr og aksepter. Finn ut hva du kan få gjort noe med, og gjør det. Aksepter det du ikke får gjort noe med, sier HR-direktøren i Innovasjon Norge.

Kristin Vidhammer
18.03.2017
Yvonne Fosser holdt foredrag på "Damene Først"-konferansen i regi av Næringsforeningen Ålesundregionen tidligere i mars. Der kom hun med flere gode råd for ledelse og sjølledelse, slik at man kan få det beste ut av arbeidslivet.
- Vi må selv rekke opp hånda og ta ansvar. Ikke tenk så mye på glasstaket, ta jobbene i stedet, oppfordret hun deltakerne på "Damene Først"-konferansen.

De fleste problem blir ikke noe av

Fosser mener det er viktig å være modig, bekymre seg mindre og bevege seg ut av komfortsonen.
- Når man fokuserer på det som er mulighetene i livet, får man ofte flere muligheter. Fokuserer man på bekymringene, krymper mulighetene, sier Fosser.
Ingvar Wilhelmsen, lege og professor med hypokondri som spesialfelt, er også tydelig på at man ikke får et bra liv ved å tenke på alle farene som lurer. Å bekymre seg, minsker heller ikke sannsynligheten for at farer kan inntreffe.
- Han sier at vi har tre store bekymringer her i livet; barna våre, hva andre mennesker tenker om oss og døden. Vi tenker at vi ved å bekymre oss, kan unngå farer. Men slik er det ikke. Sannsynligheten for at farer skal inntreffe minker jo ikke ved å tenke på det.
Ifølge Wilhelmsen er vi godt rustet for kriser når de kommer, og vi er gode til å takle dette. Men hverdagen er vi ikke så gode på.
- Det er hverdagsbekymringene som gjør at vi ikke får ut det store potensialet i livet vårt, sier Fosser.

Hva kan man lære av robuste mennesker?

Fosser har tidligere også jobbet i Hewlett-Packard (HP) sammen med Anita Krohn Traaseth (som nå leder Innovasjon Norge).
- Anita gikk foran og var ikke skyggeredd. Slik det så ut for meg, visste hun ikke hva Jante var, og det er godt å ha en sjef som ikke kjenner på han, sier Fosser.
Mange kan lære av robuste mennesker.
- Forskning viser at robuste mennesker lærer av feil, de reiser seg igjen, de står i presset og har en positiv tankegang. De får styrke av små suksesser, de er forberedt, har sjøltillit og forstår at man ikke får alt i fanget.
Robuste mennesker er også flinke til å bygge sterke bånd og bry seg om andre, selv i tøffe tider.
- Robuste mennesker finner mening og har en evne til å forstå at mindre problemer ikke er så viktige i den store sammenhengen, sier hun.

Allvitende superhelt verken realistisk eller effektivt i framtida

Å senke skuldrene og å prioritere, er viktig. Å streve etter det perfekte, er langt fra hensiktsmessig.
- Forskning viser også at det ikke lønner seg å være perfekt. Faktisk liker man ofte personer som ikke er perfekte bedre. Forskning av Adam Grant og Amy Cuddy viser at man blir likt dersom man virker kompetent og utstråler varme, ikke perfeksjonisme. Så hvorfor er vi så opptatt av å være perfekte da?
Rosalinde Torres, en anerkjent foredragsholder innen ledelse og organisasjonsutvikling, sier det er tre store spørsmål morgendagens ledere må være bevisst på for å forberede seg for en hurtig, global og digital framtid.
- Morgendagens ledere bør spørre seg "Hvor skal jeg bruke ressurser og ha fokus?", "Er jeg tøff nok til å slippe det som har vært?" og "Hvor mangfoldig er nettverket mitt?"
Torres mener lederen som en allvitende superhelt er verken realistisk eller effektivt i framtida.

Mening, mestring og medbestemmelse motiverer

De fleste blir motivert av mestring, medbestemmelse og en opplevelse av at det man driver med, er meningsfullt. Sammen med gode relasjoner, gir dette ofte en høy grad av indre motivasjon.
- Har organisasjonen klare og tydelig mål, jobber mot en strategi og har medarbeidere med høy indre motivasjon, er det enklere å lykkes, sier Fosser.
Hun anbefaler at alle tenker over hva som gir mening og energi og å gjøre mer av dette.
God ledelse handler mye om å ha tillit og få tillit. Dersom ledere i tillegg er transparente, åpne, har gode kunnskaper og ferdigheter, samt holder det de lover, er det lettere å få suksess.
- Tillit får man dersom man har troverdighet, er pålitelige og åpne, men det ramler dersom man er for sjølorientert, sier Fosser.

Optimale innovasjonsklima

Anne Grethe Solberg har ph.d. i sosiologi og har forsket på ledelse. Hun mener at androgyn ledelse, med fokus på både harde og myke verdier, er viktig for å få til optimale innovasjonsklima.
- Man får det beste innovasjonsklimaet når organisasjonen preges av en emosjonell tone som er åpen, tillitsfull, aksepterende og respektfull, sier Fosser.
- Det er viktig at alle føler seg trygge, vet hva målsettingen er, holder seg til sak og støtter hverandres ideer. Det er først når alle teamets medlemmer er med på å skifte retning at man klarer å skape gode synergieffekter, understreker hun.

Involvering viktig for å få til endringskultur

Når mennesker engasjerer og involverer seg, reduseres motstanden mot endringer.
- På en arbeidsplass har man mange forskjellige typer mennesker. En internasjonale undersøkelse fra Gallup viser at ca. 13 prosent er aktivt engasjert. Så har man en del, omtrent dobbelt så mange, som langt fra er like engasjerte og som gjør det de kan for å motarbeide. De øvrige ligger midt i mellom.
- Det forskningen sier, er at dersom man har vært mange år i en bedrift, blir det mer motstand mot endring. Men forskningen sier også at involvering reduserer motstand.

"Det går over"-tankegang

Ifølge forsker Inger Stensaker er det viktig for ledere å gjennomføre de endringene man beslutter.
- Hvis ikke, blir det en "Bend over - Here it comes again"-kultur. Står ledere ikke for det man har sagt, lukker ansatte ørene og tenker at det går over, sier Fosser.
Forskning viser at gode team har høyt energinivå i teamet, de er gode på å lytte, har korte innspill og alle bidrar. De er også gode på å utforske andre team.
- De henter informasjon og får inspirasjon av andre og tar det med tilbake til teamet.

Jante mest i hodet

Som så mange andre, har Fosser hatt Jante med seg i sekken da hun var yngre.
- Jeg prøvde alltid å tilpasse meg. Det var om å gjøre å ha en uniform slik at man ikke skilte seg ut. Men etter et opphold i USA fra jeg var 18 år, lærte jeg at Jante var mest i hodet og at det var jeg selv som lot Jante få effekt på meg, som om jeg hadde et forstørrelsesglass på han.
Den amerikanske vertsfamilien og kulturen bidro til bedre forståelse. Hun fikk tidlig et godt råd om å si takk for komplimenter og å være stolt av seg selv.
Les også:
Tillit får man dersom man har troverdighet, er pålitelige og åpne, men det ramler dersom man er for sjølorientert

Publisert: 18.03.2017 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:07