Ser framover etter koronasjokket
BYGGGET OM: Daglig leder og medeier Ann-Helen Svinø i restaurantselskapet Bro under innspurten av ombyggingen av førsteetasjen til tapasrestauranten Bryt. Underetasjen rommer restauranten Bro. De to restaurantene drives som hver sin enhet i selskapet, og er ett av grepene Svinø har gjort for å øke inntektene etter koronakrisen kom. 
Nytt

Ser framover etter koronasjokket

I sitt første hele driftsår ble Bro den største restauranten i Ålesund, viser en resultatoversikt for spisestedene i nordvest. I år kom koronaepidemien og mere til.

23.10.2020
Se oversikt over de mest lønnsomme restaurantselskapene i tabell til høyre - under om du leser på mobil
Det startet med stormflo i vinter, ble fulgt opp av en brann i en kjølepumpe før koronaepideminen kom i mars, og restauranten stengte dørene frem til 8. mai. I september ble det lekkasje i en tank med øl og tilhørende fuktskader.
- Da tenkte jeg at nå må det være nok, sier daglig leder og medeier Ann-Helen Svinø til NETT NO.
Sammen med mannen sin, Joakim Hoff, og Ronny Ødegård Kolvik flyttet hun hjem til Sunnmøre og åpnet restauranten Bro i Ålesund 8. juni 2018. Hun kom fra jobben som fungerende daglig leder på Stortorvet Gjestgiveri i Oslo, Joakim Hoff fra jobben som produktssjef hos vinimportøren Vinum og Kolvik fra jobben som kjøkkensjef og daglig leder på restauranten Arakataka i Oslo.
Alle tre er medeiere i Bro, sammen med Momentium-gründerne Ante og Lars Berg Giskeødegårds selskap ALH, Asbjørn Solevågseide, Amund Pedersen, Tore Rødal, Bjørn Oscar Kløvning, Oddgeir Svinø og Geir Espen Otlo.
Ambisjonene er klare.
- Først og fremst ønsker vi å være et godt tilskudd til restaurantmarkedet i Ålesund. Vi jobber også mot at Ålesund blir en matdestinasjon i Norge, sier Svinø.
Restauranten har allerede fått god omtale i . Svinø sier de trekker gjester som reiser til Ålesund for å spise hos dem.

Ventet vekst og pluss-resultat

Til tross for drift bare halve året seilte Bro opp som fjerde største restaurant allerede i åpningsåret 2018. I fjor passerte driftsinntektene 26 millioner kroner, og i år budsjetterte Svinø med ytterligere vekst, og overskudd.
Det budsjettet ble bare å kaste i papirkurven da koronaepidemien kom.
- Det var mellom lunsj og middag 12. mars, vi hadde ingen andre valg enn å stenge, sier Svinø.
8. juni åpnet hun igjen, først restauranten i underetasjen og etterhvert uteservering og første etasje. I løpet av juli var pågangen så stor at Svinø sier Bro kunne hatt dobbelt så stor plass, og likevel vært helt full.
Inntektene fra i sommer gjorde at Svinø kunne slutte å se på prognosen for likviditetsutviklingen med engstelse.
- Nå er det gode utsikter, om Covid-19 situasjonen holder seg stabil slik den er nå. Jeg er glad for at styret og gjengen (de ansatte, red. merk) har vært så flinke til å tenke nytt og satset, sier hun.
Bro har kuttet frokost - og lunjsservering, og åpner først på kveldstid. Bistroen oppe er nylig bygget om til tapas-restauranten Bryt, og drives som en egen enhet i selskapet. Fortsatt er det strenge restriksjoner på smittevern, og hvor mange som kan være i lokalene samtidig, men kostnadene nå er på et nivå som gir en drift omlag i balanse.

Fire konkurser

Fire restauranter på Nordvestlandet har gått konkurs siden NETT NO forrige bransjeoversikt, for ett år siden.


Blant dem er Sjøbua, som stengte dørene kort tid etter at koronaepidemien kom. Der har eierne startet på nytt, og ny drift er det også i Tollboden-lokalene der Maro Bardrift drev før konkursen.


En restaurant, Invit, er avviklet, etter at eierne tok over som drivere av Hotel 1904 i Ålesund.
Samlet sett sto restaurantbransjen omtrent på stedet hvil i 2019 sammenlignet med driftsinntekter og resultat før skatt i 2018. Driftsinntektene ble 227 millioner kroner for restaurantene som er omfattet av NETT NOs oversikt, og resultatet før skatt 3,1 millioner kroner.
Oversikten omfatter 25 selskapet på Sunnmøre og i Nordfjord, med Ålesund som det største markedet.
Resultatet før skatt tilsvarer 1,4 prosent av driftsinntektene som forteller om en bransjen med små marginer.
Klikk på lenken i slutten av artikkelen for å få en oversikt over driftsinntekter og resultat før skatt for alle restaurantselskapene
Bro er det største restaurantselskapet, men Ivar Breiviks XL Group er den største aktøren, med restaurantselskapene Skateflua, Lystgaarden Bar & Restaurant og K19 Food under samme paraply. Tilsammen hadde de tre selskapene 37 millioner kroner i driftsinntekter i 2019.

Store forskjeller

Selv om lønnsomheten samlet sett er beskjeden er det en bransje med store forskjeller.
Nonna Lina hadde sitt første hele driftsår i 2018 og ble da den tredje mest lønnsomme. I år ble det førsteplass for Nonna Lina. (se tabell til høyre på siden - på mobil finner du den nederst på siden).
Resultatet før skatt for Nonna Lina tilsvarer 13,5 prosent av driftsinntektene. Tre andre selskaper har også en resultatmargin på over 10 prosent (Ålesund Fahano som driver Egon, Seagrasp som driver Zuuma i Ålesund og Maluns som driver Maluns Restaurant i Ulsteinvik).
Svakest lønnsomhet i fjor hadde Restaurant Raus i Sykkylven, som hadde sitt første hele driftsår i 2019. I år blir det overskudd, til tross for koronaepidemien, sier styreleder og medeier Andreas Hjellegjerde. Restauranten lanserte nettbutikk og takeaway bare et par uker etter at den stengte dørene og permitterte i mars. Allerede i juni var inntektstapet på grunn av koronastengingene nesten hentet inn, og så langt i år har restauranten gått med overskudd, ifølge Hjellegjerde.
Se oversikt over de mest lønnsomme restaurantselskapene i tabell oppe til høyre - under om du leser på mobil
Full resultatoversikt for spisestedene i nordvest finner du i PDF under
Det var mellom lunsj og middag 12. mars, vi hadde ingen andre valg enn å stenge

Publisert: 23.10.2020 11:03

Sist oppdatert: 27.03.2023 15:04