Seks av ti verste skadeaar etter 2008
BEKYMRET: – Tallene viser at naturskadene kommer oftere enn før, og rammer flere, sier direktør for skadeforsikring Hege Hodnesdal (innfelt) i Finans Norge. 
Nytt

Seks av ti verste skadeår etter 2008

Møre og Romsdal er det mest skadeutsatte fylket som følge av storm og uvær. Finans Norge ber om bedre forebygging. 

Marius Rosbach
10.10.2019
Seks av de ti verste naturskadeårene er kommet i løpet av de siste åtte årene, ifølge årets klimarapport fra Finans Norge.
Statistikken som er samlet inn gjennom 40 år viser en tydelig trend med økte skader. Fylkene langs kysten, spesielt i Midt-Norge, er mest utsatt for stormer, mens innlandet opplever mer flom.

Møre og Romsdal er det mest skadeutsatte av alle fylker som følge av stormer. 20 prosent av erstatningene etter uværskader går hit. Fylket ligger også på topp i skadeutbetalinger per innbygger etter naturskader (se tabell til høyre, journ. anm.)
Også Sogn og Fjordane ligger høyt når det gjelder erstatning per innbygger.
Værrelaterte vannskader koster mest i Oslo, Akershus og Rogaland. Det har med befolkningstetthet å gjøre. Når det er en hendelse med mye nedbør, rammer det ofte mange eiendommer samtidig, påpekes det i .

– Må forebygge at skadene skjer

Finansnæringen ber nå om mer tilpasning og forebygging og kommer med
– Vi kan ikke bare fortsette å betale for å reparere skader. Vi må forebygge at skadene skjer, og vi må tilpasse oss det nye været. Derfor må vi i framtiden tenke forebygging og tilpasning til klimaendringene. Vi må passe på hvor og hvordan vi bygger, samt hvor og hvordan vi gjenoppbygger, uttaler direktør for skadeforsikring i Finans Norge, Hege Hodnesdal i en pressemelding.
Finans Norge ber blant annet om at myndighetene øker initiativet til offentlig-privat samarbeid/prosjekter (OPS) og at klimameldingen i større grad etterleves i planprosesser.
Les også:

Minst 24 milliarder siste tiår

De siste ti årene er klimarelaterte skader anslått til å koste over 24 milliarder kroner. Skadetallene i årene 2009-2018 gjelder forsikret bygg og innbo som er blitt utsatt for naturkreftene.
I tillegg kommer skader på biler og båter, offentlig eiendom, veier, jernbane, og annen statlig og kommunal infrastruktur. Det finnes ingen statistikk over utgiftene stat og kommune har til reparasjoner etter naturskade, men trolig er dette også snakk om mange milliarder kroner.

Fire store hendelser

Det er stor variasjon fra år til år. De fire største hendelsene er nyttårsstormen i 1992, stormen Dagmar på Vestlandet i 2011, flommen «Vesleofsen» i Glomma i 1995 og stormflo i Oslo og Akershus i 1987.
I 2015 var det flere hendelser med storm/stormflo Nina på Vestlandet og Ole i Nordland, flom Petra på østlandsområdet, i tillegg til flommen Synne på Sør-/Vestlandet.
Vi må passe på hvor og hvordan vi bygger, samt hvor og hvordan vi gjenoppbygger

Publisert: 10.10.2019 14:32

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:41