Satt paa bremsen for aa sikre selskapet
POSITIVT I 2020: Salgsinntekt og resultat for Zegeba er i positiv utvikling i 2020. Her er daglig leder Jørn Klungsøyr og COO Line Skarmyr i selskapet som utvikler løysingar for å rapportere digitalt frå ulike miljø. 
Nytt

Satt på bremsen for å sikre selskapet

Zegeba er sikra finansiering etter tøff prosess og landet nylig rekordstor avtale i offshoreservice.

Marius Rosbach
09.07.2020

Programvareselskapet Zegeba har levert årsregnskapet for 2019, som viser at fjoråret endte med en omsetningsøkning – og et resultat i minus (se tabell til høyre – under om du leser på mobil).

Ålesund-selskapet har hatt som mål å vokse. Det har de gjort på flere måter. Omsetninga økte med 25 prosent fra 2018 til 2019, og endte på 4,4 millioner.

Etter at koronapandemien slo til, har leiinga dempa vekstmåla framover.

– Vi hadde planlagt en emisjon den 12. mars. Du kan jo tenke deg hvordan det gikk, forteller daglig leder Jørn Klungsøyr til NETT NO.

Nå er finansieringa likevel på plass gjennom lån og emisjon i mai og juni, skriver selskapet i årsberetninga. Klungsøyr avslår å opplyse emisjonsbeløpet.

– Finansieringen sikrer selskapet fram til vi går i pluss, sier Klungsøyr.

– Hard og tøff prosess
Den daglige lederen forteller at kampen for å gå tilgang til krisemidler fra myndighetene har vært tøff. Som vekstselskap oppfyller de ikke kriterier for overskudd og finansiering, og faller mellom flere stoler.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at vår og den lokale bankavdelingen sin kamp for vekstselskapene sitt syn, vil gjøre det lettere for andre vekstselskaper å dra nytte av ordningene, sier Klungsøyr.

– I møte med koronaen har vi endra vekststrategien for å sikre kunder, ansatte og aksjonærer. Vi har satt på bremsen for å sikre selskapet. Vi har vært gjennom en hard og tøff prosess, men kommet gjennom det. Nå kan vi ha fokus på framdrift, forteller han.

Nedbemanning og rekordavtale
Zegeba hadde 18 årsverk i arbeid ved utløpet av fjoråret. Klungsøyr forteller at de har tatt i bruk både permitteringer og nedbemanning som følge av koronakrisa. Han regner med at de ved utløpet av året fortsatt vil være noen færre ansatte enn de var ved utløpet av 2019.

Samtidig har pilene for salgsinntekter og resultat pekt oppover den siste tida.

– På tross av koronaen har vi signert vår største kontrakt midt i denne fasen. Vi ser at vi kommer sterkt tilbake i løpet av vinteren og våren når de kontraktene kommer i full sving, forteller Klungsøyr.

Foreløpig kan han ikke avsløre hvem kunden til rekordordren er, men forteller at det dreier seg om oljeservice. Nylig har de også levert programvare til bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen, som gjør det mulig å følge med på utviklingen av koronapandemien i sanntid.

Vil utvikle løsningene videre
Ålesund-selskapet leverer løsninger som gir bedrifter og organisasjoner muligheten til å lage og fylle ut alle typer skjema og rapportere direkte fra en datamaskin, mobil eller ipad ute på arbeid eller oppdrag

Selskapet startet fullt kommersielt salg av løsningen Zegeba i 2019 og produktet skal utvikles videre de nærmeste årene, heter det i årsberetningen.

Poenget er å spare papirarbeid og unngå tidkrevende etterarbeid, samtidig som alle data er lett å finne igjen. På kundelista har de både Unesco, Kongsberg Maritime og Inmarsat.

Betydelig forskning- og utviklingsarbeid
Årsberetningen viser at selskapet hadde betydelige lønnskostnader i utviklingsarbeid i løpet av fjoråret. I løpet av 2019 mottok de drøyt 2,2 millioner kroner i offentlig støtte til dette.

I årsrapporten heter det at inntektene fra pågående FOU (forsknings- og utvikling, journ. anm.) anses å minst motsvare samla utgifter.

ÅKP (Ålesund Kunnskapspark) er blant de mindre investorene i Zegeba, som for noen år siden var inkubatorbedrift her. Også Innovasjon Norge har gått inn med lån til oppstartsbedriften. Største aksjonærer er selskapene Langano Holding og Zero To One, begge eid av daglig leder Jørn Klungsøyr.

Les også: Zegeba nådde emisjons-målet

Priser Zegeba til 33 millioner

Bytter perm med skjerm


Vi har vært gjennom en hard og tøff prosess, men kommet gjennom det. Nå kan vi ha fokus på framdrift

Publisert: 09.07.2020 15:12

Sist oppdatert: 13.09.2021 14:37