Nett.no Logo
Mega menyMega meny

BLI ABONNENT PÅ NETT NO

Hold deg oppdatert på alt som rører seg i næringslivet på Nordvestlandet!

Med abonnement hos oss får du tilgong til NETT NO på alle digitale plattformer. 

Eit månadsabonnement mot betalingskort kostar kr. 129,- 
Eit årsabonnement mot faktura kostar kr. 1.399,- 

For bestilling av årsabonnement - Kontakt Magnus på magnus@nett.no

Teikn ditt månadsabonnement i skjemaet under.

129,- pr. mnd.
Rydder plass til roboten

OPPLÆRING: Robotarmen er et godt symbol på hva vi driver med, sier Steffen Viddal i Viddal Automation. Poenget er å få robotene i produksjon- og lagerlokalene til selv å hente ut informasjon om hva de skal gjøre fra bedriftenes bestillingssystemer, produksjonsplanlegging- og konstruksjonssystemer.

Rydder plass til roboten

Når transportkasseprodusenten Rufo i Hovdebygda skal automatisere produksjonen er Steffen Viddal med på laget.

Steffen Viddal sleper rundt på  en robotarm som han nettopp har vist frem på åpningen av ÅKP Blue Innovation Arena i september.

Det var hit til ÅKP han kom i 2013, med en idé om å etablere eget firma med automatisering og robotisering som spesiale.

- Jeg trengte nye utfordringer, sier Viddal.

NETT NO vil gjennom Julehelgen og frem til årsskiftet publisere mange av artiklene i magasinet på nett. NETT NO er ein abonnementtjeneste, men magasin-artiklene legger vi åpne for alle for å gi også ikke-abonnenter en smakebit. Del gjerne disse artiklene med andre du mener vil ha glede og nytte av et abonnement. Klikk her for å lese hele magasinet.

I dag har Viddal Automation fem ansatte, med base på Håhjem industripark i Skodje.  Viddal er også en av partnerne i nettverksamarbeidet Next Digitial, som jobber for å hjelpe frem digitalisering av bedriftene på Nordvestlandet, fra markedsføring til produksjon og logistikk.

Om et par år håper Viddal at de er to-tre ganger flere.

- Da kan vi håndtere de alle største prosjektene, sier han.

Snakker sammen
I fjor brukte han og kollegaene mye tid på å utvikle programvare som gjør at robotene i produksjonshallen kan hente ut informasjonen de trenger for å lage det kundene har bestilt.

Det er den kunnskapen Rufo, som lager transportkasser til alt fra musikk- til oljebransjen, vil ha tak i.

Rufo har arbeidet i flere år med å digitalisere bedriften. Hver eneste del i kassene er det laget tre-dimensjonale modeller av.  Kunden kan selv se hvordan kassen han eller hun bestiller ser ut på sin egen dataskjerm, og programmet Rufo har utviklet dimensjonerer automatisk kassene etter størrelse og belastning de skal utsettes for.

Systemet har forenklet både markedsføring, - bestillings- og konstruksjonsarbeidet. Rufo har arbeidet i fem år med å utvikle og finpusse systemet de har i dag.

Flere folk med digitalisering
- For oss har det vært veldig positivt. Det er veldig salgsinnbringende. Vi ser bare at vi trenger mer og mer folk jo mer vi digitaliserer, sa Bottolf Lødemel i Rufo til NETT NO i september 2017.

Men Rufo skal videre. Produksjonen skal bli mye mer automatisert. Spørsmålet er hvordan robotene i maskinene i produksjonshallen selv kan hente ut informasjonen de trenger fra de systemene Rufo allerede har utviklet for bestilling, konstruksjon og produksjonsplanlegging, i stedet for at hver maskin og robot må programmeres for seg.

Det er slike spørsmål Steffen Viddal og kollegaen jobber med, i tillegg til å planlegge og tilpasse hvilke roboter som passer best til jobben.

Så langt har Viddal bygget opp firmaet uten reklame eller egen nettside. Det siste er kanskje litt pussig for et firma som satser på å være en teknologisk spydspiss i industriutviklingen, men Viddal sier de har hatt mer enn nok med å ta unna de jobbene som har kommet inn.

Han forteller om en stor nysgjerrighet rundt robotisering og automatisering, men er imidlertid litt usikker på hva oppdragsmengden hans forteller om industrien på Nordvestlandets vilje til å ta i bruk den nyeste teknologien og automatisere produksjonen.

- De som finner oss er de som alt tenker på automatisering og robotisering, men jeg tror det er flere bransjer som nå er i startgropen for robotisering, sier han.

Siste artikler

Eit todelt næringsliv i koronaåret

Frykta for at 2020 skulle bli eit heilsvart år for næringslivet på Nordvestlandet ser ut til å ha blitt gjort til skamme. Les analyse og sjå lista over dei 100 største bedriftene på Nordvestlandet.

1,8 mrd. til bedrifter i Møre og Romsdal

Bare Oslo av landets fylker kan måle seg med Møre og Romsdal når det kommer til støtte fra Innovasjon Norge. Én type bedrifter gjør regiondirektøren ekstra glad.

Slik ser dei føre seg gruvedrifta på havbotnen

Om dei mest optimistiske anslaga for den nye næringa slår til, trengst fleirfaldige milliardar med maritimt utstyr.

Hexagon Purus overteikna

Interessa for Hexagon Purus-aksjar var så stor at investorane sto i kø.

Hurtigruten seiler snart med fem skip

Ny avtale betyr samtidig at Havila slipper å seile kystruten med reserveskip fra nyåret.

Konkurskarantene for restaurantdrivar

Den tidlegare innehavaren av spisestad i Herøy får ikkje lov å drive forretningar på ei stund.

NETT NO
Ansvarleg redaktør: Ogne Øyehaug
Ansvarleg redaktør: Kjetil Haanes
Dagleg leiar: Eirik Staurset

Utgivar:
Bakkar og Berg Media AS
Pb. 142
6099 Fosnavåg

Kontakt:
Redaksjon: redaksjon@nett.no / Tlf: 95 77 97 27
Annonse: annonse@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Abonnement: abonnement@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Tips: tips@nett.no

NETT NO arbeider etter Ver Varsam-plakaten sine normer for god presseskikk og Tekstreklameplakaten sine normer for skilje mellom redaksjonelt stoff og reklame/sponsing. Alt innhald på NETT NO er opphavsrettsleg verna. NETT NO har ikkje ansvar for innhaldet på eksterne nettsider som det blir lenka til.