Restraastoffverdi kan mangedobles
POTENSIALE: Oppdrettsnæringen må blant annet satse på færre og større slakterier for å utnytte muligheten til å mangedoble verdien på restråstoffproduksjonen i Norge. Det er ett av rådene fra PwCs fiskegruppe. Bengt Marius Helstad fra PwC presenterte analysen på en konferansen om utnyttelse av restråstoff i Ålesund i dag.
Nytt

Restråstoffverdi kan mangedobles

PwC mener oppdrettsbransjen kan ta grep som øker verdien av restråstoffet fra filetproduksjonen fra rundt én til over åtte milliarder kroner frem til 2050.

17.04.2018
Det er konklusjonen i en analyse som konsulentselskapet PwC presenterte på Marine Ingrediens-konferansen i Ålesund i dag.
PwC mener det er marked for produkter basert på restråstoff fra oppdrettsfisken både som produkter rettet mot mennesker, kjæledyr og mer videreforedlede produkter fra olje, mel og ben.
I dag utgjør denne produksjonen en verdi på rundt en en milliard kroner (NETT NOs anslag). I 2050 kan den ha en verid på mellom seks og 8,4 milliarder, anslår PwC.

Filetering i Norge

For at anslaget skal bli virkelighet må mer av oppdrettslaksen fileteres i Norge i stedet for å fraktes hel ut av landet. Det må til for å sikre nok råstoff.
Filetering i Norge betyr at fisken må fileteres pre-rigor, før dødsstivheten inntreffer. Da brukes rigorperioden til å frakte fisken frem til videre bearbeiding nærere markedet.
PwC tror ikke det er mulig å flytte hjem filetering som allerede i dag fileteres i utlandet, men mener det er mulig å la storparten av fremtidig vekst i oppdrettsnæringen fileteres i Norge.

Færre og større

En annen forutsetning for å nå målet om en restråstoffverdi på over åtte milliarder kroner - mener PwC - er at aktørene i bransjen går sammen i færre og større enheter.
Det betyr blant annet færre slakterier, som er store nok til å forsvare investeringer i effektiv tekonologi.
Det kan og bety at oppdrettselskaper går sammen med andre aktører - som for eksempel en kjæledyrfôrleverandør - og lager sterke enheter rettet mot nisjen i markedet de satser på.
En analyse utført av PwC viser at verdiskapingspotensialet av restråstoff i sidestrømmene fra laks til humant konsum, dyrefor og biomarine produkter tilsammen kan utgjøre mellom 3,9 og 5,6 milliarder kroner i 2025 og mellom 6,0 og 8,4 milliarder kroner i 2050.

Publisert: 17.04.2018 15:55

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:21