Rent bord for Artifish
TIL NM: Studentbedriften Artifish fra NTNU Ålesund skal representere Møre og Romsdal under NM for studentbedrifter i sommer. Fra venstre Henrik Emblem-Lund, Adrian Sørmo, Nicolas Sperre, Sebastian Ness, Max Ferdinand Kipperberg og Simen Sæther.
Nytt

Rent bord for Artifish

Studentbedriften Artifish ble dobbeltvinner i fylkesmesterskapet for studentbedrifter.

25.06.2019
Artifish har utviklet et system for å lære rognkjeks til å bli flinkere til å spise lus fra oppdrettslaksen.
Selskapet ble kåret både til årets studentbedrift i Møre og Romsdal og også til bedriften med størst internasjonalet potensiale under dagen fylkesmesterskap for studentbedrifter.

Mer enn dobling

Ideen til Artifish er at det er mulig å lære opp fisk som brukes til å holde lusebestanden i oppdrettsanleggene i sjakk.
Studentene bak Artifish har gjort forsøk i liten skala i laboratorier hos Atlanterhavsparken. Det forsøket viser at fisken rognkjeks, som har fått opplæring, ble mer enn dobbelt så flink til å spise parasitten lakselus som sitter på skinnet til laksen enn rognkjeks uten opplæring.
Nå skal de utvikle utstyret for å teste metoden i stor skala, både for rognkjeks og andre fiskeslag som brukes som rensefisk i oppdrettsanlegg. Lykkes storskalaforsøken håper de at bruk av rensefisk kan bli en metode som kan bidra til å redusere mengden lakselus i anlegge, og ikke først og fremst holde lusemengden i sjakk.

Sender to deltagere

Seasort er den andre studentbedriften fra Møre og Romsdal som er plukket ut til å delta i NM for Studentbedrifter.
Seasort har utviklet en metode for størrelsessortering av fisk i oppdrettsanleggene ved hjelp av fôring og lys. Poenget er å redusere skader som følger med bruk av mekaniske sorteringsanlegg og produktivitetsgevinst ved bedre sortering.

Publisert: 25.06.2019 19:26

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:33