Reiselivet ligger nede med brukket rygg
GODE SKATTEINNTEKTER: Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv påpeker at hennes medlemsbedrifter sysselsetter mange personer, som gir gode skatteinntekter til kommunene. Nå ber hun om hjelp til bedriftene, for at de skal overleve koronakrisa.
Nytt

– Reiselivet ligger nede med brukket rygg

Én av to ansatte i overnatting- og serveringsyrker er permittert. Mange reiselivsbedrifter mener krisehjelpa ikke treffer dem og nå ber NHO Reiseliv kommunene om hjelp.

Marius Rosbach
25.03.2020
Meldinger om nye permitteringer raser inn i stort tempo til NAV. Nye tall onsdag viser at 48 prosent av de som jobber i overnattings- og serveringsbedrifter nå er permittert. Svært mange fikk stoppet inntektsstrømmen over natta, og mange frykter for framtida.
Situasjonen har fått direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og regiondirektør Espen Remme i NHO Møre og Romsdal til å be om hjelp fra kommunene.
– Hele reiselivet ligger nede med brukket rygg, påpeker de i et hvor de utdyper forslagene.

Les synspunkt:


NHO ber i første rekke om følgende tiltak:


  • Direkte tilskudd: At kommunene legger press på regjering og storting for å få en ordning på linje med Danmark.
  • Utsetting av husleie: Kommuner som har leiekontrakter med reiselivsbedrifter, oppfordres til å redusere eller gi fritak for leie.
  • Fjerne kommunal skatt på næringseiendom: Mange hoteller er plasskrevende og betaler derfor mye eiendomsskatt. Å fjerne denne – sammen med andre avgifter som vann- og avløp og skjenkegebyr, er et treffsikkert tiltak, mener NHO.

Mange misfornøyd med krisehjelpa

En undersøkelse viser at bare 15 prosent av medlemsbedriftene i NHO Reiseliv er fornøyd med krisehjelpa fra myndighetene. Det er langt lavere enn bedrifter fra andre bransjer.
Mange som er misfornøyd, viser til at tilbud om lån hjelper lite når inntektene forsvinner helt.
– Regjeringens krisepakke er en start som kan gi noe utsatt likviditetsskvis, men er langt fra nok. Vi trenger at kommunene også bidrar til å forhindre konkurser og bevare arbeidsplasser, heter det videre.

Store og små aktører ramma

NETT NO har omtalt hvordan - og i Ålesund stengte allerede kort tid etter de omfattende koronatiltakene ble innført. På rekke og rad har også – blant Flakk-eige Brosundet og .

Les også:


Stenger ålesundsrestauranter:


Kristin Krohn Devold og Espen Remme viser også til Flakk-konsernet – og at reiselivsselskapene i konsernet har permittert 95 prosent av de ansatte. Barnas Lekeland er blant de mindre aktørene som har vært nødt til å stenge.
– Dette er en lokal grunder som i løpet av 13 år har bygget opp en bedrift som sysselsetter 32 personer i Ålesund og Molde, påpeker NHO-toppene.

Fortsatt mange nye permitterte

NAV sin ferske oversikt over nye søknader om dagpenger viser at tallet på ledige og permitterte fortsetter å stige i om lag samme tempo som de siste dagene.

I Møre og Romsdal er det nå flere enn 10.000 nye permitterte etter at de omfattende koronatiltakene ble innført. 9752 hadde søkt om dagpenger i forbindelse med permisjon til og med tirsdag. Onsdag har tallet steget til 10.653 søknader – en økning på 901 siste døgn.
I Vestland fylke er det nå kommet inn 27.398 søknader fra permitterte – en økning på 3146 denne uka, ifølge tallene som ble (lenke til PDF-fil).

Les også:



Slik er kommunene ramma:


Ledigheten øker mest i Møre og Romsdal:


Analyse:


Publisert: 25.03.2020 13:21

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:55