Pause for fish chips men flere lyspunkt
ENGLAND: De fleste britiske fish & chips-restauranter er nå stengt, noe som medfører mindre eksport av norsk hyse- og torskefilet.
Nytt

Pause for fish & chips - men flere lyspunkt

Koronarestriksjonene har ført til at det er slutt på norsk fisk til fish & chips i Storbritannia, men det er økning til dagligvarebutikkene.

26.03.2020
Dette er ett av mange utslag av koronakrisen for norsk sjømateksport.
Norske fartøy har vært storleverandør av fryst hyse og torsk til det britiske fish & chips-markedet, men nå er det få som er åpne.
- Fish & Chips-bransjen er nå i ferd med å stenge ned etter at nye strenge tiltak ble innført mandag denne uken. Også importører og distributører inn til denne bransjen stenger nå ned på grunn av manglende kundegrunnlag. Dette vil få konsekvenser for eksporten til fish & chips markedet.
- Restaurantmarkedet er nå også helt nedstengt, noe som får konsekvenser for norsk laks og norsk fersk hvitfisk, sier fiskeriutsending Hans Frode Kielland Asmyhr.
I en fersk markedsrapport fra Sjømatrådet opplyser Kielland Asmyhr at så langt har det ikke vært utfordringer i logistikken inn til Storbritannia eller nedgang i eksporten.
- I dagligvarehandelen hvor størstedelen av den norske fisken selges, ser vi at sjømat har forsvunnet raskt fra butikkhyllene og produsentene lokalt melder at de har hatt en betydelig økning i salget, men at de sliter med å holde tritt med den økte etterspørselen. Spesielt er torsk, hyse og laks utplukke.
- Gitt situasjonen forventer vi en betydelig økning i matlevering til hjemmet, sier Asmyhr.
Sjømatrådet opplyser at Covid-19-pandemien fører til økt usikkerhet i verdenshandelen og det er endringer i forbrukeradferd og transportmønster som påvirker flere markeder.
Spesielt utsatt er restaurantsegmentet (Horeca), mens det rapporteres om en økning i dagligvare og matleveringstjenester til hjemmet som følge av utstrakt hjemmekarantene i flere berørte markeder.

Sterkt svekket norsk krone

En svekket norsk krone bidrar til å dempe noe av effekten knyttet til lavere etterspørsel.
- Norsk sjømateksport har over flere år vært hjulpet av en svak norsk krone. Men de siste ukers oljeprisfall og kronesvekkelse er helt spesiell med en gjennomsnittlig svekkelse mot US dollar og euro på henholdsvis cirka 27 og 22 prosent i uke 12 mot samme uke i fjor. Selv om vi ser en prisvekst på flere produkter i norske kroner, er det et betydelig prisfall på de aller fleste produkter målt i US dollar og euro, sier Paul Aandahl, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.
- Det er økt usikkerhet knyttet til utviklingen i kjøpekraft hos konsumenter i flere markeder. Det er usikkert hvilke konsekvenser dette vil få, men det vil trolig også påvirke etterspørselen etter norsk sjømat. Under finanskrisen så vi for eksempel at hjemmekonsumet av laks økte fordi man spiste mindre ute og ønsket å kose seg mer hjemme, sier Aandahl.

Mer bearbeidet laks

Omregnet til rund vekt var det en nedgang på 3,6 prosent i eksporten av laks i uke 12. For fersk hel laks var reduksjonen på 8 prosent, mens eksporten av fersk filet av laks økte med 28 prosent. For fryst filet var økningen på 17 prosent.
- Industrien er tilpasningsdyktig og dreier produksjonen over mot mer bearbeidede produkter. Mens eksporten av fersk hel laks til EU falt med 6 prosent i uke 12, ser vi vekst på henholdsvis 16 og 63 prosent til Polen og Litauen. Dette er markeder som videreforedler mesteparten av laksen, hovedsakelig til røykte produkter, sier Aandahl, i pressemeldingen.
- Til tross for sterk nedgang i salget av laks til restaurantsegmentet i Asia, var eksporten av fersk hel laks i uke 12 nesten på samme nivå som samme uke i fjor. Reduksjonen i eksporten av fersk hel laks var ca 3 prosent. Dette skyldes i hovedsak sterk vekst i take away-segmentet og økt salg i dagligvarehandelen. Til Kina var reduksjonen på 17 prosent sammenlignet med samme uke i fjor. Til Sør-Korea økte eksporten med 53 prosent, sier Aandahl.
- Til USA, hvor transportkapasiteten for fersk laks fra Europa ble kraftig redusert i uke 12, falt eksporten av fersk hel laks med 89 prosent, mens eksporten av fersk filet ble oppretthold på samme nivå som i fjor, sier Aandahl.

Mer saltfisk og klippfisk

For fersk torsk og skrei var det nedgang sist uke. Samtidig var det stor økning i eksportvolum av både fryst hel torsk og klippfisk.
I flere markeder rapporteres det om økt etterspørsel etter produkter med lengre holdbarhet, som fryste produkter og klippfisk. Det er stor volumvekst på spesielt saltfisk og klippfisk av torsk til Portugal. Mens Kina tar størstedelen av den fryste, hele torsken, sier Ingrid Kristine Pettersen, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.
- Det er fortsatt prisvekst i norske kroner for alle torskeprodukter, men både i euro og US dollar er det et betydelig prisfall, spesielt på fersk hel torsk og skrei, sier Pettersen.
- Vi er nå inne i en periode med lav eksport av tørrfisk, så eksporten påvirkes i mindre grad. Samtidig er det nå sesong for å henge fisken for salg til høsten og norske tørrfiskprodusenter er svært avhengig av eksporten til Italia og Nigeria. Situasjonen vi nå ser i Italia og Nigeria skaper usikkerhet rundt fremtidig etterspørsel.

Slutt med "rulleband-sushi"

Fra Japan får Sjømatrådet nå rapporter om at man kan få kjøpt luksusvarer på tilbud, som for eksempel kobe-kjøtt som normalt ville blitt solgt til restaurantmarkedet.
– Flere aktører prøver å tilpasse seg situasjonen på best mulig måte. En av dei største kjedene med «rulleband-sushi» har sluttet å selge sushi på rulleband og har introdusert panel som må brukes ved bestilling, seier Gunvar Lenhard Wie, Sjømatrådets fiskeriutsending til Japan og Sør-Korea.
Det er økt usikkerhet knyttet til utviklingen i kjøpekraft hos konsumenter i flere markeder

Publisert: 26.03.2020 14:21

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:55