Nytt
Ny teknologi skal sikre at heile fisken blir utnytta
Forskarar har funne ut korleis restråstoffet kan smartare utnyttast.
31.07.2020
NPK: Cirka 60 prosent av fisken utgjer i dag restråstoff. Ny teknologi skal bidra til å gjere desse restane til høgkvalitetsolje, smaksnøytrale fiskeprotein, fiskegelatin og flammehemmarar.
– Teknologien vår er rimeleg og enkel å ta i bruk, og gir overlegent utbytte av rest-råstoffet. I tillegg får produkta betre kvalitet enn tilfellet er med eksisterande metodar, seier Sintef-forskar Rasa Slizyte til
Ho leiar forskingsprosjektet DAFIA, som dei siste tre åra har sett på korleis ein kan utnytte fiskeråstoff på ein smartare måte.
– Dette kjem til å bli nyttig for alle som jobbar med fiskeråstoff – anten det er på oppdrettsanlegg eller fiskarar som fileterer fisken på båt, seier Slizyte.
Prosjektet har fått økonomisk støtte frå EUs H2020 forskings- og innovasjonsprogram.
– Teknologien vår er rimeleg og enkel å ta i bruk, og gir overlegent utbytte av rest-råstoffet. I tillegg får produkta betre kvalitet enn tilfellet er med eksisterande metodar, seier Sintef-forskar Rasa Slizyte til
Ho leiar forskingsprosjektet DAFIA, som dei siste tre åra har sett på korleis ein kan utnytte fiskeråstoff på ein smartare måte.
Testing i større skala
All teknologi og produksjon er så langt testa i lågskala, og forskarane er no i gang med å auke storleiken på voluma slik at det kan bli tatt i bruk av industrien.– Dette kjem til å bli nyttig for alle som jobbar med fiskeråstoff – anten det er på oppdrettsanlegg eller fiskarar som fileterer fisken på båt, seier Slizyte.
Prosjektet har fått økonomisk støtte frå EUs H2020 forskings- og innovasjonsprogram.
Publisert: 31.07.2020 10:06
Sist oppdatert: 10.02.2021 15:00