Maa tenke nytt for aa sikre vekst
OPPGRADERING: Odd Gjørtz leder styringsgruppa i Legasea-prosjektet. Neste år er målet at klyngesamarbeidet oppgraderes til Norwegian Center of Expertise.
Nytt

Må tenke nytt for å sikre vekst

Biprodukt-industrien i sjømatnæringen må satse på annet enn omega 3 for å vokse.

22.09.2015
- Jeg tror det største potensialet er på protein, sier Odd Gjørtz, leder i styringsgruppen for Legasea-samarbeidet.
Legasea er et klyngesamarbeid mellom bedriftene som videreforedler biprodukter fra fisk og annen sjømat, en bransje som har sitt tyngdepunkt på Nordvestlandet. Blant bedriftene som er med er og, som begge har lagt et år med gode resultatet bak seg.

Trenger forskning

Mens biprodukt-industrien har lang erfaring i produksjon av fiskeolje, som tran og andre omega 3-produkter, er den ikke kommet like langt når det gjelder å utvikle proteinproduksjonen og kartlegge helsevirkningene av fiskeprotein.
Den forskningen er helt nødvendig for å få gjennomslag i markedet.
- Vi må ha en massiv satsingen på dokumentasjon, sier Gjørtz.

Tøffere konkurranse

Tøffere konkurranse om råstoffet til omega 3-produksjonen er en annen grunn til at biprodukt-industrien må satse på protein og andre produkter for videre vekst.
Mye av den norske omega 3-produksjonen er basert på råstoff fra Sør-Amerika, der konkurransen om råstoffet hardner til etterhvert som det bygges opp en egen industri i Sør-Amerika.
- Utfordringen innen omega 3 er å skaffe råstofftilgang i fremtiden, sier Gjørtz.

Søker NCE-status

Legasea-samarbeidet har i dag status som Arena-prosjekt, det første av tre trinn i et delvis offentlig finansiert forsknings og utviklingssamarbeid. Neste år er målet å bli godkjent som et Norwegian Center of Expertise.
Målet er blant annet styrke sjømatnæringens omdømme ved å bidra til at sjømatnæringen utnytter alle ressursene fra fisk og sjømat.
- Vi har lyst å løfte det opp et aktivitetsnivå. Man er i ferd med å få produkter som kommer fra denne helnorske verdikjeden. Timing er riktig for å oppskalere og engasjere hele sjømatnæringen. Nå er det riktig å tenke nasjonalt, sier prosjektleder Oddvar Skarbø i Legasea.
Utfordringen innen omega 3 er å skaffe råstofftilgang i fremtiden

Publisert: 22.09.2015 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:47