Klippfiskeksporten gikk ned i fjor
KLIPPFISKEKSPORT: Norge eksporterte i fjor mindre klippfisk enn de to foregående årene. Klippfiskindustrien på Sunnmøre opplever tøffere utfordringer også fordi det er kamp om råstoffet. 
Nytt

Klippfiskeksporten gikk ned i fjor

Dårligere råstofftilgang og vansker ute i enkelte klippfiskmarkeder, gjør også at klippfiskprodusentene på Sunnmøre har fått svakere marginer de siste par årene. 

Kristin Vidhammer
23.09.2017
Svakere krone de siste to-tre årene har slått positivt ut for klippfiskeksportørene, men for mange klippfiskprodusenter har råstofftilgangen strammet seg til, noe som har gitt lavere marginer enn for to-tre år siden. Brasil-markedet har siste par årene vært krevende og svakere enn tidligere, og i fjor var også Vest-Afrika vanskelig.
Norge eksporterte 81.000 tonn klippfisk for 3,7 milliarder kroner i 2016. Det er en nedgang på 8 prosent i volum og 6,5 prosent i verdi i forhold til året før.
Klippfiskeksporten har vokst betydelig siste 25 år, og nådde en topp i 2014 med over 98.000 tonn, tilsvarende en eksportverdi på 3,6 milliarder kroner. I 2015 falt eksportmengden noe tilbake, men eksportverdien passerte likevel 4 milliarder kroner.
Les også:
Les også:

Mange driver også med pelagisk m.m.

Resultatene for mange av klippfiskeksportørene var svakere i fjor enn året før, og til dels betydelig svakere enn i 2014.
De største produsentene er Jangaard Export, Fjordlaks, Gustav Stokke, Brødrene Sperre og Nils Sperre.
Klikk på lenken i slutten av artikkelen for å se klippfiskprodusentenes driftsinntekter og resultat i 2016 og 2015.
NETT NO anslår at de tretten selskapene hadde i størrelsesorden 3,5 milliarder kroner i driftsinntekter knyttet til klippfisk. Det er ikke absolutt alle klippfiskprodusentene på Sunnmøre som er med i tallene.
Mange klippfiskprodusenter driver også utstrakt produksjon av pelagisk m.m., noe som kompliserer resultatbildet. For de største eksportørene preger også valutasvingninger resultatene både positivt og negativt i denne perioden, noe som kompliserer resultatet før skatt ytterligere.
Resultatene over tid i klippfiskbransjen svinger mye. Klippfiskprodusentene er eksponert mot store endringer i råstoffpriser, valutakurs og pris ut i markedet. Behov for å ha store lager øker også den økonomiske risikoen for produsentene.

Press på marginene og frykter for

klippfiskproduksjonen på Sunnmøre på sikt

-

Slik som forholdene er i dag, er jeg ikke så optimistisk fjor bransjen framover og slik vi kjenner tradisjonell saltfisk- og klippfiskindustri på Sunnmøre. Det er vanskelig å møte konkurransen fra utenlandske produsenter, sa daglig leder Jon Ivar Roth i

Scan Mar

i fjor sommer.
Han trakk blant annet fram problemene med å skaffe råstoff og prisen på dette.
- Vi har problemer med å skaffe råstoff til fornuftige priser. Nettauksjonene er i praksis internasjonale, og der vi konkurrerer med kjøpere fra mange land om råstoffet. Det bidrar til høyere priser, sa Roth videre.
I tillegg er det ei utvikling der fiskebåtrederiene i økende grad etablerer eksportselskap og selv eksporterer fangsten ubearbeidet ut. Dette gjør at fisken heller ikke kommer til auksjonene.
- Dette kan de gjøre, men vi som er landindustri har ikke lov å eie kvoter som gjør at vi kan kontrollere fisken. Dette er rammevilkår som ikke er til gunst for oss, sa Roth.
På toppen kommer et høyt kostnadsnivå i Norge.
- Det høye kostnadsnivået er et stort handicap for fiskeriindustrien i Norge, sa Roth videre.

Utfordrende markeder

Fjordlaks

er et av selskapene som uttrykte i årsrapporten at fjoråret ble vanskelig når det gjaldt klippfisken.
- Markedssituasjonen for klippfisk har vært utfordrende i 2016, spesielt har markedene i Afrika vært krevende. Det gjelder både i forhold til etterspørsel og problemstillinger knyttet til valuta som ikke kan veksles til vestlig valuta, skrev styret i årsmeldinga.
De mente imidlertid at utsiktene for klippfiskmarkedet i 2017 var positive og de forventet god etterspørsel og forbedrede marginer for klippfisksalg i de fleste markedene. Samtidig venter de at råstofftilgangen fortsatt vil kunne være en flaskehals.
Styret i

Olav E. Fiskerstrand

skriver i årsrapporten om utsiktene for 2017 at det er vedvarende utfordringer i økonomien i vesentlige markeder for klippfisk.
- Både Vest-Afrika og Brasil kjøper mindre klippfisk enn tidligere, men man ser tendenser til at det er noe mer bevegelse. Karibien ser noe bedre ut, men det er tøff konkurranse på grunn av nedgang i andre markeder. I Portugal ser man sterk konkurranse med portugisiske produsenter og til dels overgang til andre produkter, skrev de i juni i år.
Styret i

Grytestranda Fiskeindustri

skriver om utsiktene at de er avhengig av stabil råstofftilgang og de prisene som de kan oppnå i markedene.
- Markedsutsiktene for 2017 er noe bedre enn de var i 2016. En svakere norsk krone vil kunne styrke salget og da særlig i marked med svak økonomi, skriver de.
Når det gjelder 2017, venter flere selskaper tilfredsstillende etterspørsel i år. Mange venter også rimelig gode marginer i de fleste klippfisk-markedene, med unntak av Brasil.
Styret i

Gustav Stokke-konsernet

skriver i årsmeldinga at markedsforholdene på de fleste markeder har vært ganske stabile, men der Brasil og vest-afrikanske land har vært unntakene.
De skriver også at svært mye av råstoffet sendes utbearbeidet ut av landet, som forsterkes av ei svak krone.

Brødrene Sperre

trekker også fram utfordringene med råstofftilgang samt manglende betalingsevne i Brasil i sin årsmelding.
Brødrene Sperre har forøvrig i arbeidet intensivt med å utvikle produksjonslinjer for kutting og emballering av nye produkter, med målsetting om å øke verdiskapningen og vinne nye markedsandeler.
Les også:
Les også om andre klippfiskartikler under relaterte saker.

KLIPPFISKRESULTAT:


Publisert: 23.09.2017 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:14