Kjemper for yrkesfagene
PROTESTERER: De foreslåtte kutten i yrkesutdanningstilbudene er stikk i strid med hva næringslivet i Møre og Romsdal spør etter, sier NHOs regiondirektør Torill Ytreberg.
Nytt

Kjemper for yrkesfagene

- Hvis vi skal legge ned yrkesfagene våre så blir det enda mer utenlandsk arbeidskraft, sier regiondirektør Torill Ytreberg i NHO Møre og Romsdal. I et åpent brev advarer hun og andre næringslivsledere mot kuttene i yrkesutdanningen.

08.11.2019
Møre og Romsdal fylke skal spare penger, og i utdanningssektoren er målet å kutte kostnadane med 100 millioner kroner på årsbasis.
Det betyr blant annet kutt i yrkesutdanningstilbudet. Ett av tilbudene som blir foreslått nedlagt er muligheten til å kombinere yrkesutdanning med fagbrev og utdanning som gir studiekompetanse. Tilbudet er populært og karaktekravene komme inn høye. 196 elever tar denne utdanningen i dag, og ved å kutte den ut vil fylket spare 15,8 millioner kroner. Bare kuttet ved redusert elevinntak i utdanningen i musikk, dans og drama (18 millioner kroner) er større.

Ytreberg sier de foreslåtte kuttene i yrkesutdanningen, og spesielt utdanningen som kombinerer fagbrev og studiekompetanse, er stikk i strid med hva næringslivet trenger.
- På alle kompetansebarometere vi har hatt de siste årene sier næringslivet at de mangler fagarbeidere, sier Ytreberg.

Ber politikerne snu

I brevet skriver Ytreberg og hennes medforfattere at "Næringslivet i Møre og Romsdal er svært bekymret over fylkesadministrasjonens forslag om å avvikle flere linjer som er tilpasset næringslivets behov. Vi ber fylkespolitikerne om å stoppe nedbyggingen av yrkesfaglig studieretninger."

"Det som kanskje er mest bekymringsverdig er at YSK (Yrkes- og studieforberedende kompetanse), kanskje mest kjent som TAF (Teknisk Allmennfag), foreslås å bli lagt ned i Ulstein, Ålesund, Haram, Fræna og Kristiansund. Dette framstår nærmest som en rasering av en særs vellykka studieretning", skriver de fire.

Beskytte yrkesfag

-Fra næringslivets side må vi beskytte yrkesfagene, sier Ytreberg.
Hun peker på kutt i både fylkesadministrasjon og politiske stillinger i fylket som alternative kutt, fremfor å redusere yrkesutdanningen.

Publisert: 08.11.2019 08:24

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:44