Kan bli slaatt sammen
KAN BLI SLÅTT SAMMEN: GIEK-direktør Wenche Nistad og Otto Søberg i Norsk Eksportkreditt kan i framtida jobbe i en felles avdeling som gir råd og finansierer eksportvirksomhet. 
Nytt

Kan bli slått sammen

Ny rapport viser hvordan regjeringen kan forenkle virkemiddelapparatet for næringslivet. Ett av forslagene er å slå sammen GIEK og Eksportkreditt.

Marius Rosbach
11.11.2019
Nærings- og fiskeridepartementet har fått overlevert en konsulentrapport som kommer med nye anbefalinger om hvordan virkemiddelapparatet for næringslivet bør organiseres.
Formålet er å sørge for mest mulig verdiskaping og lønnsomme arbeidsplasser innenfor bærekraftige rammer ut av pengene vi kanaliserer gjennom virkemiddelapparatet, ifølge oppdraget.
Arbeidet er delvis basert på undersøkelser om hva bedrifter og organisasjoner mener er behovet. Nå ber også regjeringen om synspunkter på innholdet i rapporten innen 20. desember.

Vil ha én enhet for eksportråd

I rapporten blir det slått fast at det er unødvendige overlappinger og avgrensninger som ikke er hensiktsmessig. Forfatterne mener likevel ikke det vil være gunstig med en «total» sammenslåing av virkemiddelapparatet til én aktør.
Målene med gjennomgangen er at virkemiddelapparatet skal være brukervennlig, rydde grenser mellom de ulike aktørene og avklarte roller for å sikre et godt samspill på ulike nivå.
Ett av grepene som blir foreslått, er at Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) og Eksportkreditt Norge slås sammen for å jobbe sammen som en rådgivningsenhet for eksportvirksomhet.

Fragmentert og oppstykket

I rapporten het det at eksportrådgivningen er fragmentert og oppstykket, og fordelt på ulike aktører. I arbeidet med gjennomgangen har 59 prosent av brukerne svart at de mener virkemiddelapparatet ikke er oversiktlig.
For den overordnede strukturen anbefaler rapportskriverne en ny inndeling hvor Innovasjon Norge blir den sentrale aktøren for forretningsdrevet innovasjon og vekst. Rapporten viser til ulike organiseringer, men anbefaler at Innovasjon Norge skal være førstelinjetjeneste for hele virkemiddelapparatet.
De mener også at Innovasjon Norge bør organiseres med ulike divisjoner, hvor også Doga og Siva kommer innunder samme paraply. Samtidig ønsker de at reiseliv og Visit Norway blir skilt ut som eige einhet.
Det foreslås at Norges forskningsråd skal ha ansvar for forskningsdrevet innovasjon.
I tillegg anbefales en sammenslåing av finansieringsverktøy som Argentum, klimainvesteringene i Nysnø og Investinor. Det blir også vist til at behovet for å evaluere effekten av virkemidlene i større grad enn i dag.

Les også:



Vil ha færre særordninger

Forfatterne råder regjeringen til å ha færrest mulig særordninger og at disse jevnlig vurderes lagt inn under eksisterende ordninger.
Større satsinger bør imidlertid organiseres på tvers av departement og defineres av oppdragsgiverne i fellesskap.
Rapporten anbefaler også å styrke fylkeskommunens muligheter til å drive strategisk næringsutvikling i egne regioner. Samtidig blir det påpekt at næringsklynger er et godt utgangspunkt for å gi råd om eksportvirksomhet.
Lavere fradragsgrunnlag for Skattefunn-ordningen er et annet grep som blir foreslått for å rette denne ordningen mer inn mot små- og mellomstore bedrifter.

Les også:



(ekstern lenke)

Publisert: 11.11.2019 14:14

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:44