Jobber aktivt med aa tiltrekke seg flere kvinner
MANNSDOMINERT: Thea Elise Aasen og Lise Frilund jobber i en mannsdominert bransje, men opplevde jevn fordeling av mannlige og kvinnelige studenter på NTNU som var nysgjerrige på hva Veidekke har behov for. 
Nytt

Jobber aktivt med å tiltrekke seg flere kvinner

Thea er byggingeniør, men de fleste kollegene er menn.

Marius Rosbach
08.02.2019
Samme dag som elever fra Fagerlia videregående var invitert til , var vrimlearealet fylt av bedrifter på jakt etter framtidige arbeidstakere.
Veidekke sin stand var en av få som var bemannet med et flertall kvinner – to av tre – som skulle lokke til seg studenter.

Mål om økt rekruttering

Lise Frilund er personalansvarlig i Møre og Romsdal og mener både bransjen og Veidekke har en viktig jobb foran seg med å tiltrekke seg flere kvinner.
– I Veidekke har vi en ambisjon om å komme opp i samme kvinneandel i selskapet, som uteksamineres fra landets ingeniørskoler. Innen våre fag er det om lag 40 prosent kvinner på disse skolene i dag. Blant Veidekkes ansatte er det 23 prosent kvinner - og denne jobber vi aktivt med å øke, forteller hun til NETT NO.
Blant annet oppfordrer de kvinner til å søke i stillingsannonser og har jevnlige kampanjer.
– Vi synes det er spennende med kvinnelige søkere og ansetter dem gjerne, legger hun til.

– Alltid tenkt at jeg kan bli det jeg vil

Byggingeniør Thea Elise Aasen mener unge i dag i mindre grad føler seg bundet av tradisjonelle kjønnsrollemønstre.
– Jeg har alltid vært glad i realfag og lenge visst at jeg ville bli ingeniør. Jeg har egentlig ikke tenkt på at det er noe som er «gutteyrker», og har alltid tenkt at jeg kan bli det jeg vil, forteller hun om sitt eget valg.
Veidekke-konsernet teller rundt 140 ansatte i Møre og Romsdal, og det er ingen tvil om at Aasen har få kvinnelige kolleger.
– Ja, vi er absolutt flest mannfolk på jobb. Men de siste årene har Veidekke ansatt både kvinner og menn her i Møre og Romsdal. Sånn sett vil jeg påstå at de som er ledere her i fylket gjør en god jobb for å finne en balanse. Men til sjuende og sist er det hvilke søknader du får inn som avgjør hvilke muligheter bedriften har, legger hun til.

Jevn fordeling gutter og jenter

Byggingeniør Aasen forteller at de har en jevn fordeling med gutter og jenter innom standen på NTNU med spørsmål.
– Jeg opplever ikke noe forskjell på antall gutter og jenter som henvender seg til oss. I dag er vi i først og fremst ute etter byggingeniører, eller de som har gått teknisk fagskole, sier hun.
Selv om Veidekke-navnet bør være kjent for de fleste, er det mange som spør om hva entreprenørselskapet «egentlig» holder på med.
– Vi bygger både boliger, næringsbygg, skoler og andre offentlig bygg, i tillegg til anleggsvirksomheten hvor vi blant annet leverer prosjekt innen vei, bane og industri. Vi driver også eiendomsutvikling i de store byene i tillegg til asfalt og veivedlikehold, påpeker Aasen.

LES OGSÅ:


Publisert: 08.02.2019 14:05

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:31