Jeg er overrasket over styrken i omslaget for oljebransjen
KOSTNADSKUTT: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank sier kostnaden i oljebransjen er kommet ned på et normalt industrinivå. Det har gitt bedriftene flere ben å stå på.
Nytt

– Jeg er overrasket over styrken i omslaget for oljebransjen

Da sjeføkonom Kyrre M. Knudsen og kollegene i SR-Bank laget sitt ferske konjunkturbarometeret, ble de overrasket over hvor lyst oljebedriftene ser på framtiden.

Administrator
14.09.2018
I august offentliggjorde Stavanger-banken sitt ferskeste konjunkturbarometer, som måler forventningene til bedrifter i ulike segmenter av næringslivet.
Undersøkelsen viser at oljebransjen ser svært lyst på det neste året.
– Overskriften er “rekordhøye forventninger for oljebedriftene”. Det hadde jeg ikke trodd. Jeg er overrasket over styrken i omslaget for oljebransjen,
– Hele 76 prosent av bedriftene med høy oljeomsetning venter nå bedring det neste året. Så høye tall har vi knapt sett før, legger han til.

Noen sliter fortsatt

Det er imidlertid ikke bare økte oljeinvesteringer på norsk sokkel som bidrar til optimismen.
– Når bedriftene har fått ned kostnadsnivået kraftig, har man gått fra å bare kunne levere til bare oljebransjen, til også å kunne levere til andre bransjer. Kostnadene har kommet ned på et mer normalt industrinivå. Dermed får bedriftene flere bein å stå på, sier Knudsen.
– I tillegg har kombinasjonen av rask omstilling og lavere kronekurs gjort at man har tatt markedsandeler på norsk sokkel og i utlandet, sier Knudsen.
Det går likevel ikke like bra i alle segmenter av oljebransjen.
– Innenfor oljeservice er det stor strekk i laget. Noen har omstilt seg – men hvis du eier en rigg eller offshorebåt, merker du nok fortsatt at det er mye ledig kapasitet i markedet. Det er viktig å minne om at det er et ganske stort spenn mellom de som har det best og de som sliter mest, sier Knudsen.

Maktbalanse

Mens kostnadene har gått ned, har oljeprisen hentet seg kraftig inn igjen etter at den nådde bunnpunktet på litt under 30 dollar i januar 2016. I dag koster et fat nordsjøolje like under 80 dollar. Dermed tjener oljeselskapene mer penger enn på lenge. For mange leverandører er imidlertid marginene fortsatt knappe.
– Dette er en maktbalanse mellom produsenter og leverandører. Nå har oljeselskapene sittet på de gode kortene en stund, men etter hvert som kapasiteten i oljeservice tas ned og situasjonen normaliseres, vil det bli mer balanse i det forholdet, sier Knudsen.

Publisert: 14.09.2018 13:59

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:26