Nett.no Logo
Mega menyMega meny

BLI ABONNENT PÅ NETT NO

Hold deg oppdatert på alt som rører seg i næringslivet på Nordvestlandet!

Med abonnement hos oss får du tilgong til NETT NO på alle digitale plattformer. 

Eit månadsabonnement mot betalingskort kostar kr. 129,- 
Eit årsabonnement mot faktura kostar kr. 1.399,- 

Kontakt Magnus på tlf 95247209 / magnus@nett.no for eit godt tilbud på fleire abonnement til di bedrift. 

129,- pr. mnd.
Investorbyen Ålesund blomstrer

SENTRALE AKTØRER: Bedriftsbanksjefene Målfrid Linde i Nordea og Camilla Hoddevik i DNB, sammen med Linda Raftevold Grimstad i Sparebanken Møre og Anja Solvågseide i Pir Cowork forteller om en oppblomstring i investormiljøet i Ålesund.   

Investorbyen Ålesund blomstrer

En rekke møteplasser for vekstselskaper og gründere har poppet opp i Ålesund. Nå er også langt flere investorer kommet på banen.   

Denne artikkelen kan du og finne i årets NETT NO-magasin, som er på veg ut i postkassene. Ta gjerne kontakt om du ikkje får magasinet, eller les heile magasinet ved å klikke på denne lenka.

Investormiljøet på Nordvestlandet har skutt fart. I Ålesund er det i løpet få år kommet til flere miljøer hvor bedrifter i startgropa kan møte de som vil satse penger i gode forretningsideer.    

– Vi er kjempefornøyd med utviklingen. I forhold til størrelsen på byen har vi nå et godt investormiljø, som har blomstret skikkelig bare det siste året, forteller bedriftsbanksjef Camilla Hoddevik ved DNB Ålesund til NETT NO.   

Hun sier at også investorene nå møter opp og viser seg fram skikkelig: – Vi ser at en del tidligere gründere fra Ålesund som har solgt seg ut – nå er aktive og investerer i nye selskaper på Sunnmøre.   

Mer variert bakgrunn  
DNB inngikk samarbeid med Sparebanken Møre da nettverket Angel Challenge kom til Ålesund i høst. I flere år har den lokale banken også arrangert Næringsteft – en konkurranse og læringsprogram for lokale gründere.  Linda Rafteseth Grimstad som har hatt regien på Næringsteft, ser den samme utviklingen som Hoddevik.  

– I tillegg til at det blir flere investorer – blir de mer forskjellige. Det er folk med mer ulik bakgrunn enn tidligere, som har kapital - og som er interessert i å være med i disse miljøene, forteller hun.   

Grimstad fra Sparebanken Møre mener økt samarbeid mellom bankene også har bidratt til oppblomstringen.   

Les også: Fullt hus på gründertreff 

Kraftig utviding av Næringsteft

Ut i verden   
Det skjer ulike former for samarbeid ved Ålesund kunnskapspark (ÅKP) og miljøet på Campus Ålesund. Nordea har sammen med ÅKP startet investormatch, som skal være et koblingspunkt for investorer og vekstbedrifter. Her har også rådgivnings- og investeringsselskapet Converto kommet med på laget.   

– Her treffer vi et litt annet segment. Det er i utgangspunktet ikke gründerne i en tidlig fase, men bedrifter som har kommet til en vekstfase, og trenger kapital for å komme videre, forteller bedriftsbanksjef Målfrid Linde ved Nordea i Ålesund.  

Les mer: Suksess for første runde med investormatch

Seriegründerens råd: – Jeg tenkte for smått

Mulighetene forsterkes  
Linde sier utviklingen med flere møteplasser er en trend man har sett i en rekke byer – som nå er kommet til Ålesund for alvor. Hun understreker samtidig at mange av bedriftene på Nordvestlandet tradisjonelt er internasjonalt rettet. Med den raske teknologiske utviklingen vi er inne i nå, forsterkes mulighetene til å vokse ut over egne landegrenser.  

Linde påpeker at folkefinansiering, eller crowdfunding, også er blitt veldig populært.  

– Alt dette er med på å hjelpe bedrifter opp og fram – og ikke minst ut i verden, sier hun.  

Denne artikkelen kan du og finne i årets NETT NO-magasin, som er på veg ut i postkassene. Ta gjerne kontakt om du ikkje får magasinet, eller les heile magasinet ved å klikke på denne lenka.

– Viktig å motivere hverandre  
Pir Cowork spiller en annen rolle i oppblomstringen i byen. De planlegger et fellesskap for oppstartsbedrifter med åpning mot slutten av 2020.

TILLIT: Anja Solevågseide påpeker at tillitt er avgjørende i prosessen mellom investor og selskap. – Vi pleier å si at du ikke investerer ikke i en ide, eller et markedspotensial – men folka bak, sier hun og sammenligner forholdet med en ansettelsesprosess hvor man blir gjensidig avhengig av hverandre når avtalen er gjort.  

Anja Solevågseide leder senteret som skal flytte inn i nytt bygg på den gamle Idungårdtomta på sørsida av sentrum. Samtidig er hun sentral i Pir Invest, som investerer i selskap i en tidlig fase.   

– Jeg opplever at mange har gjort en kjempejobb med å skape nye miljø de siste årene, ikke minst gode program for gründerne, sier hun.    

 Hun påpeker at det også er viktig at investormiljøet blomstrer.   

 – Jeg mener det er viktig å snakke om hvor sentral den private kapitalen er for utviklingsløpet til en vekstbedrift. Samtidig er det viktig å motivere hverandre til å ta den risikoen som det er å gå inn i et vekstselskap, sier Solevågseide.   

Kan være krevende alene   
Gjennom Pir-systemet jobber de med å engasjere bredt blant folk på store deler av Sunnmøre. Solevågseide mener utviklingen er en vinn-vinn-situasjon som kan gi flere gode investormuligheter og bedre vekstmiljø totalt.   

 – Det kan være ganske krevende for investorer å sitte alene å følge opp en «vekst-case», iallfall om man ikke har gjort dette noe særlig før. Ved å ha folk rundt seg som det er mulig å spille på, blir det en mer overkommelig oppgave, påpeker hun. 

Les også: Har startet å bygge Pir-huset

Landbruksgründer jobbar med England-lansering

Bare halvparten fikk plass på  «treningsleir» for oppstartsbedrifter

Siste artikler

Hurtigruten vil ligge lengre: – Opnar nye område

Reiselivssjefen på Sunnmøre ser nye moglegheiter for reiselivet ved at Hurtigruten skal ligge seks timar lengre i Ålesund. 

Avgiftsauke på 220 millionar

Auken i ei rekkje avgifter sidan 2015 har auka dei årlege kostnadane for Widerøe sine kommersielle flyruter med 220 millionar kroner i året. 

Tør ikkje love eldrift med det første

Det tek fleire månader lengre enn venta, før Fjord1 kan segle utsleppsfritt på Sulesund-Hareid.

LO og NHO ber regjeringa om tiltak for vasskraft i Noreg

LO og NHO frontar eit opprop der over 20 organisasjonar ber regjeringa om konkrete tiltak for å auke produksjonen av fornybar energi frå vasskraft i Noreg.

– Kan ikkje skjøne at den ruta ikkje skal vere lønnsam

Bransjeorganisasjonar frå den maritime industrien reagerer på kutta til Widerøe på Hovden-flyplassen. 

Sandanger vann i Høgsterett

Høgsterett oppheva erstatningsdom på 4,4 millionar kroner.

NETT NO
Ansvarleg redaktør: Ogne Øyehaug
Ansvarleg redaktør: Kjetil Haanes
Dagleg leiar: Eirik Staurset

Utgivar:
Bakkar og Berg Media AS
Pb. 142
6099 Fosnavåg

Kontakt:
Redaksjon: redaksjon@nett.no / Tlf: 95 77 97 27
Annonse: annonse@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Abonnement: abonnement@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Tips: tips@nett.no

NETT NO arbeider etter Ver Varsam-plakaten sine normer for god presseskikk og Tekstreklameplakaten sine normer for skilje mellom redaksjonelt stoff og reklame/sponsing. Alt innhald på NETT NO er opphavsrettsleg verna. NETT NO har ikkje ansvar for innhaldet på eksterne nettsider som det blir lenka til.