Innleie av arbeidskraft Ber for skipsverfta
KLEVEN: Fra utrustningen av Roald Amundsen. Fellesforbundet vil ha færre innleide arbeidere, Norsk Industri er urolige for konsekvensene i skipsindustrien.
Nytt

Innleie av arbeidskraft: Ber for skipsverfta

Fellesforbundet vil ha mindre innleie, flere fast ansatte. Norsk Industri er urolige for skipsverfta.

15.02.2019
Fra 1. januar gjelder nye bestemmelser for innleie. Nå er det kun bedrifter med landsomfattende tariffavtale som kan inngå innleie fra et bemanningsbyrå.
Dette har gitt startskuddet for i regi av Fellesforbundet med oppmodinger til klubber og tillitsvalgte om å få ned graden av innleie og forhandle flere faste ansettelser i bedriftene.
Dette har fått Norsk Industri til å reagere, etter at bransjeorganisasjonen først ble gjort oppmerksom på kampanjen fra medlemsbedrifter, som tok kontakt.

Uenige i budskapet

Norsk Industri har nå hatt samtaler og møter med Fellesforbundet og gitt uttrykk for at man ikke er enige i budskapet som Fellesforbundet har gitt i sin veiledning til lokale tillitsvalgte.
Spesielt er Norsk Industri bekymret for konsekvensene for skipsverfta og oljerelaterte bedrifter, der det er stor grad av innleid arbeidskraft, svært mange utendinger.
Skipsverfta på Nordvestlandet er av de som bruker mest innleid arbeidskraft. Et selskap som Kleven Verft har bare 282 fast ansatte, mens det nå er over 1.000 innom portene daglig for å gjøre ferdig ekspedisjonscruiseskipa Roald Amundsen og Fridtjof Nansen.
271 av arbeiderne er polske og rumenske arbeidere som er ansatte gjennom Klevens eget selskap Kleven Martime Contracting, et selskap som nå også leier ut ansatte til Ulstein Verft og andre.

- Avgjørende for verfta

Men for å ta toppene i produksjonen, leier Kleven og andre skipsverft inn mange ansatte gjennom bemanningsbyrå, der mange av arbeiderne kommer fra Polen.
I et intervju med NETT NO nylig sa daglig leder Magne Gurskevik at de utenlandske arbeiderne er avgjørende for verfta.
- Uten utenlandske verftsansatte, hadde det ikke vært mulig å drive norsk verftsindustri, sa Gurskevik.

I en uttalelse viser Norsk Industri til at det er erkjent av både Fellesforbundet og Norsk Industri at innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak er nødvendig for store deler av industrien i Norge, og viser spesielt til behovene for skipsverftene og oljerelatert industri.
- Innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak i denne industrien er nødvendig del av bemanningsplanleggingen, men i varierende omfang, avhengig av prosjekter og arbeidsomfang. Slik innleie er ikke en unntaksvis hendelse, men tvert om en nødvendig og konstant faktor.

- Viktig med riktig nivå på grunnbemanning

Norsk Industri viser til at Fellesforbundet i samtaler med Norsk Industri gjentatte ganger har bekreftet at forbundet verken har til hensikt å begrense omfanget av lokale innleieavtaler eller lokal praksis knyttet til inngåelse av innleieavtaler i de oljerettede bedriftene og skipsverfta.
- Det vil være helt nødvendig å ha fokus på nivå for egen grunnbemanning i bedriftene. Det er viktig å ha et riktig nivå for egen grunnbemanning som er økonomisk forsvarlig samtidig som det gir tilstrekkelig sikkerhet og forutsigbarhet for arbeid for egne ansatte, fastslår Norsk Industri.
Bransjeorganisasjonen viser til at grunnbemanningsnivået justeres etter informasjon og drøftelser mellom bedriften og tillitsvalgte knyttet til bedriftens fremtidsutsikter og arbeidsomfang.
- Det er ikke uenighet mellom organisasjonene at bemanningsbehov utover egen grunnbemanning må dekkes, enten ved å sette ut arbeid til eksterne underleverandører eller ved å benytte innleid arbeidskraft.

Reagerer på spørsmål

Som et ledd i kampanjen fra Fellesforbundet, har forbundet utformet seks spørsmål som tillitsvalgte skal stille seg før det inngås innleieavtale, og med pålegg om å nekte inngåelse av innleieavtale om man må svare ja på minst ett av spørsmålene.
Dette liker Norsk Industri dårlig.
- Fellesforbundets pålegg til lokale tillitsvalgte om å ikke inngå lokale innleieavtaler grunnet disse spørsmålene, er verken i overensstemmelse med Stortingets eller organisasjonenes forutsetning om at det er de lokale parter på bedriften som har selvstendig beslutningsrett - basert på legitime vurderinger av innleiebehovet - etter aml. §14-12 (2).
- Valg av bemanningsforetak skal ikke være tema ved inngåelse av innleieavtaler. Dersom tillitsvalgte nekter å inngå innleieavtale fordi man ikke aksepterer bedrifts valg av bemanningsforetak vil dette være usaklig utøvelse av vetoretten. Slike hendelser bes meldes til oss slik at vi kan ta dette opp med forbundet, skriver Norsk Industri.
Bransjeorganisasjonen anbefaler for øvrig at drøftelser om behovet for tidsavgrensede innleieavtaler ikke gjøres prosjektavgrenset. Det blir her vist til at bedriftene i perioder har mange parallelt løpende prosjekter, og det er viktig at innleid personell fra bemanningsforetak kan benyttes på tvers av ulike prosjekter ved behov.

- Et løft for arbeidslivet

Fellesforbundet jubler derimot over resultatene av kampanjen.
På blir det vist til at over hele landet er Fellesforbundets tillitsvalgte i gang med et kjempeløft for flere faste ansettelser og bedre ansettelsesvilkår i bemanningsforetakene.
- Det gjelder å følge opp de nye reglene som gjelder fra 1. Januar 2019. Allerede har 700 tillitsvalgte vært på kurs, sier leder i Fellesforbundet Jørn Eggum.

Åpner for unntak

Reglene skulle avskaffe nulltimers kontrakter eller "fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag". Nå er ansvaret for oppdragsmengde flyttet dit det hører hjemme, nemlig hos arbeidsgiver, fastslår forbundet.
Men forbundet er også nå tydelige på at i noen bransjer vil det alltid være behov for innleid arbeidskraft.
- Det vil man også kunne ha i fremtiden. Men altså unntaksvis heller enn som en regel, sier Eggum.
Det er viktig å ha et riktig nivå for egen grunnbemanning som er økonomisk forsvarlig samtidig som det gir tilstrekkelig sikkerhet og forutsigbarhet for arbeid for egne ansatte

Publisert: 15.02.2019 10:53

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:31