Godt fjoraar for Gustav Stokke
ELLINGSØY: Familieselskapet Gustav Stokke ble etablert i 1926, og i dag er det Nils Helge Aarseth og barna Kjetil Tennfjord Aarseth og Susanne Tennfjord Aarseth som eier selskapet. Her er salting av klippfisk. 
Nytt

Godt fjorår for Gustav Stokke

Høge råstoffpriser drar 2016-resultatet til Gustav Stokke-konsernet ned. Men klippfiskprodusenten fikk et godt fjorår likevel. 

Kristin Vidhammer
18.07.2017
Gustav Stokke er morselskap i et konsern som består av produksjonsselskapet Gustav Stokke as (Ellingsøy), produksjonsselskapet Veidholmen Fisk (Smøla) og eksport- og produksjonsselskapet AS Møre Codfish Comp AS (Ellingsøy og Bud), samt eiendomsselskapet Notholmen as.
I fjor fikk konsernet driftsinntekter på 617 millioner kroner og et resultat før skatt på 27 millioner kroner (se tabell). De fikk dermed et noe svakere driftsresultat enn i 2015, men på grunn av lavere bokførte finanskostnader enn i 2015, ble resultatet 10 millioner kroner bedre i 2016.

- Kamp om råstoffet

Styret skriver i årsmeldingen for 2016 at driftsåret har vært preget av god etterspørsel av kvitfisk, noe som har medført en kamp om råstoffet. Svært mye fisk sendes ubearbeidet ut av landet, noe som også forsterkes av ei svak krone.
- Dette har medført økt råstoffkostnad og lavere marginer. God likviditet og god lagerkapasitet gjord de imidlertid mulig å kjøpe inn råstoff på ganske gunstige tidspunkt, dette har vært helt avgjørende for å sikre tilfredsstillende marginer, skriver de i årsmeldinga.
Generelt har det vært rekordhøy klippfiskeksport siste tre årene. Særlig 2014 var et rekordår for Gustav Stokke-konsernet, da de fikk et resultat før skatt på 45 millioner kroner.

Særlig store på Portugal

Konsernets totale produksjon/eksport av klippfisk var i fjor på 13.000 tonn klippfisk, som er en liten nedgang i forhold til året før. Fabrikken på Ellingsøya produserte 5.600 tonn av dette.
De største markedene for norsk klippfisk er Portugal og Brasil. For Gustav Stokke-konsernet sin del utgjorde salget til Portugal & Europa over 70 prosent av omsetningen. Ca. 22 prosent av omsetningen gikk til Sentral- og Sør-Amerika og resten fordelte seg på salg til Afrika og Norge.
Konsernet hadde i 2015 ca. 30 prosent av den totale norske klippfiskeksporten til Portugal.
De skriver i årsmeldingen at markedsforholdene på de fleste markeder har vært ganske stabile, men der Brasil og Vestafrikanske land har vært unntakene.
- Nå er Brasil-markedet svakt, men vi vet fra tidligere at det vil alltid være et marked der, påpekte Nils Helge Aarseth og Susanne Tennfjord Aarseth til NETT NO i fjor sommer.

Høye råstoffpriser og svingende valutakurser

Gustav Stokke produserer klippfisk av hovedsaklig torsk, men også sei, lange og brosme.
Bearbeidingstida for klippfiskproduksjonen er lang. I likhet med råstoffet, har markedet sesonger for konsum og der sesongtoppene er jule- og påskesalget. Det er dermed nødvendig med mye lageroppbygging i perioder, og man blir da utsatt for svingninger og risiko knyttet til både råstoffpriser, valutakurser og utsalgspriser.
- Vi har hatt en grei utvikling gjennom de siste årene, men resultatene vil alltid svinge. Nå er det høye råstoffpriser, og vi må huske på at 80 prosent av omsetninga vår er knyttet til innsatsfaktorer.
- Når råstoffet selges på auksjoner i et globalt marked, hjelper det heller ikke med lav norsk kronekurs når man skal kjøpe råstoffet. Siden i mai i fjor har krona svekket seg mot Euro, og nå er det fiskerne som får godt betalt, sa de videre.

Mest hel fisk

Møre Codfish Comp selger i all hovedsak produkt som hel fisk. Klippfisk er normalt pakket i trekasser eller kartonger som varierer fra 9 kg til 50 kg, men de tilbyr også porsjonspakninger.
Konsernet har en solid balanse og en bokført egenkapital 222 millioner kroner, tilsvarende en egenkapitalandel på nærmere 75 prosent.
God likviditet og god lagerkapasitet gjorde det mulig å kjøpe inn råstoff på ganske gunstige tidspunkt, dette har vært helt avgjørende for å sikre tilfredsstillende marginer

Publisert: 18.07.2017 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:12