Nett.no Logo
Mega menyMega meny

NETT.NO Abonnement

Registrér ein konto på vår næringsportal for 129,- pr mnd, og få tilgang på:

  • Unike artiklar om økonomi og næringsliv på Sunnmøre og i Nordfjord, som du ikkje finn i andre publikasjonar!
     
  • Tilgang på tenester som Nytt om Namn, Synspunkt og stilling ledig.
     

Med abonnement har du tilgang til NETT NO på alle digitale plattformer - du kan lese når du vil, kvar du vil og i det formatet som passar deg.

129,- pr. mnd.
Frir til bedrifter i sjømatnæringa

ÅLESUND: Styremedlemmer i Oceana. Fra v: Audhild Dyb, Jangaard Export, Lilly Riise, Jangaard Export, Åshild Blindheim, Aalesundfisk, Maria Strand Lausund, Nor Seafoods (nestleder) og Linda Haram, Møre Codfish (styreleder).

Frir til bedrifter i sjømatnæringa

- Vi vil gjerne komme på bedriftsbesøk, slik at bedriftene kan få presentere seg overfor oss, sier medlemmene i Oceana-nettverket. De representerer kvinner i et bredt spekter innen marin bransje.

Oceana er en interesseorganisasjon for kvinner i den marine bransjen og er i dag sterkt representert i alle ledd av næringa.

- Vi har nå ca. 80 medlemmer som representerer ca. 35 bedrifter i den marine næringa, sier styremedlemmene Linda Haram, Maria Strand Lausund, Åshild Blindheim, Lilly Riise og Audhild Dyb.

Formålet med organisasjonen er å synliggjøre kvinnene som representerer næringa og å tilrettelegge for nettverksbygging.

- Oceana er etablert for at kvinner innen sjømatnæringa skal kunne bygge nettverk seg imellom. Gjennom faglige arrangement fokuserer vi også på relevante tema for næringa og bidrar til at medlemmene får faglig påfyll. Det vektlegges også sosialt samvær og det arrangeres flere samlinger i løpet av året, sier de.

Vil gjerne komme på bedriftsbesøk
Blant annet har de hatt flere bedriftsbesøk, der bedriftene får presentert seg overfor Oceana-medlemmene.

- Vi vil gjerne komme på besøk til aktuelle bedrifter i lokalmiljøet og gjøre oss kjent med dem. Det er ikke veldig krevende å ha oss på besøk, så flere bedrifter må gjerne invitere oss. Vi trenger ingenting så lenge de vil ta imot oss, og vi legger gjerne et sosialt arrangement med mat inn i etterkant i egen regi.  

Medlemmene i Oceana representerer alle ledd i verdikjeden i marin næring, slik at de jobber innen både produksjon, salg, økonomi, finansiering, administrasjon, transport etc.

SOSIALE ARRANGEMENT: Her fra havrafting til Runde.

Fortsatt ganske mannsdominert bransje
- Oceana håper å bidra til at flere jenter rekrutteres innenfor den marine bransjen, og selv om prosentandelen jenter har opparbeidet seg betraktelig siden 2000, er yrket fortsatt mannsdominert. Men det er flere og flere kvinner som tar utdannelse innen faget, blant annet innen eksportmarkedsføring fra NTNU Ålesund, og det er mange av oss som kommer derifra.

Det er god nyrekruttering til Oceana, som er godt kjent blant kvinner i sjømatnæringa i regionen. 

- Blant annet opplever vi å få nye medlemmer etter at vi har vært på bedriftsbesøk, sier de.

De får en del forespørsler fra studenter, men som de må takke nei til.

- Vi ønsker et samlingspunkt for kvinner som allerede jobber i næringa og for at de skal kunne utvide nettverket sitt.

Finnes ikke tilsvarende nettverk andre steder
Det var under Fiskerimessa i Brussel våren 2000 at noen jenter fra Ålesund fikk ideen om å danne en arena for kvinner i sjømatnæringa.  Ønsket om et samlingspunkt ble formet på grunnlag av det mannsdominerte yrket næringen representerte. Det tok ikke lang tid før Oceana ble stiftet og allerede høsten samme året hadde 20 kvinner meldt sin interesse.

Oceana er et unikt nettverk, og de kjenner ikke til at det finnes et lignende nettverk andre steder i landet.

- Det er etablert et nasjonalt opplegg gjennom Young Fish, men dette er for unge og studenter av begge kjønn, forteller de.

Siste artikler

Fiskebåt ønsker drahjelp i rekefisket

Prisøkning kombinert med kraftig økning i rekefisket gjør at at Fiskebåt frykter for betalingsevnen til kjøperne.

Grønt lys for VØR

Biogassprosjektet i Ørsta er eit stort steg nærare realisering.

To studentbedrifter til NM

Plastnedbrytende organismer og dyrefor-tilsetning fra krabbeskall er Nordvestlandets kandidater i årets NM for studentbedrifter.

Frå pluss til minus

Villa Seafood aukar omsetninga, og har snudd minus til pluss.

Hofseth ute av tvangstrøya

Etter at restriksjonane i produksjonen blei oppheva i fjor spår Roger Hofseth vekst både i slaktevolum og lønsemd for oppdrettselskapet Hofseth Aqua.

Ny rekord i norske skipsanløp

I 2017 hadde norske skip 125.000 anløp i norske og utanlandske hamnar. Det er ein auke på 17 prosent frå året før og ny rekord sidan 2004

NETT NO
Ansvarleg redaktør: Ogne Øyehaug
Ansvarleg redaktør: Kjetil Haanes
Dagleg leiar: Eirik Staurset

Utgivar:
Bakkar og Berg Media AS
Pb. 142
6099 Fosnavåg

Kontakt:
Redaksjon: redaksjon@nett.no / Tlf: 95 77 97 27
Annonse: annonse@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Abonnement: abonnement@nett.no / Tlf: 95 24 72 09
Tips: tips@nett.no

NETT NO arbeider etter Ver Varsam-plakaten sine normer for god presseskikk og Tekstreklameplakaten sine normer for skilje mellom redaksjonelt stoff og reklame/sponsing. Alt innhald på NETT NO er opphavsrettsleg verna. NETT NO har ikkje ansvar for innhaldet på eksterne nettsider som det blir lenka til.