Flere er redd for at bedrifter vil utnytte koronakrisa
LEDER: Siri Vik Bakken fra Ålesund forteller at hun alltid har hatt en sterk rettferdighetsfølelse. I april ble hun valgt til å lede LO-forbundet Handel og Kontor i Møre og Romsdal.
Nytt

Flere er redd for at bedrifter vil utnytte koronakrisa

Butikkansatte er hardt ramma av koronakrisa. Nyvalgt leder i Møre og Romsdal Handel og Kontor vil jobbe for at folk skal få komme tilbake på jobb.

Marius Rosbach
17.05.2020
NETT NO vil i en serie artikler møte tillitsvalgte ved ulike bedrifter for å høre hvordan de opplever koronakrisa. Har du tips til hvem vi bør møte? Send e-post til
Midt under koronakrisa har Siri Vik Bakken tatt på seg oppgaven med å lede LO-forbundet Handel og Kontor i Møre og Romsdal. Hun representerer dermed noen av yrkesgruppene som er verst ramma av koronakrisa.
Bakken kom inn i LO-organisasjonen via ungdomsarbeidet for noen år tilbake. I april ble hun valgt til leder for Møre og Romsdal Handel og Kontor (HK). 29-åringen som jobber ved Coop Obs Moa, er blant de yngste lederne for organisasjonen noen gang. Hun er også nestleder for HK Ung i Midt-Norge.
Ålesundskvinna forteller at hun alltid har hatt en sterk rettferdighetsfølelse. Hun har bakgrunn fra andre typer organisasjonsarbeid, og forteller hun fant seg raskt til rette da hun kom inn i fagbevegelsen.
– Mange tilbringer mye av livet på jobb. Jeg føler at om det er ett sted ting skal være korrekt, så er det der. Om ting er ordentlig på jobb, så blir ofte hverdagen bedre for folk også.

Frykter utnytting av krisetiltaka

Bakken forteller at flere er redd for at bedrifter skal utnytte seg av situasjonen og holde ansatte permittert lengre enn det er behov for.
– Flere har sagt at de er redde for at arbeidsgiverne skal bruke hele perioden, så vi vil jobbe for at folk skal få komme tilbake på jobb igjen, sier hun.
Etter at omsetningen sviktet, stengte mange butikker og allerede etter to uker var flere enn i bransjen bare i Møre og Romsdal.
– Mye av utfordringa er usikkerhet og at ting kan snu seg veldig fort. Jeg har også snakka med tillitsvalgte i andre bedrifter, som forteller at de ikke er tatt med på råd – men at ledelsen for har bestemt seg for noe – og at de ansatte bare får beskjed om hvordan ting blir, forteller hun.
Allerede da de første permitteringene kom i midten av mars, , etter at mange opplevde å få varsel som ikke var gyldige.

Mange nye medlemmer

Handel og Kontor sentralt har meldt om en strøm av nye medlemmer under krisa. Bakken bekrefter at også mange nye ansatte i Møre og Romsdal har meldt seg inn i løpet av «koronamånedene» mars og april.
– Handel og Kontor har aldri vært større enn i dag, så det er ekstremt positivt, sier hun.
Men samtidig opplever de at organisasjonen «lekker» ved at flere melder seg ut.
– Vi er litt redd for at folk melder seg ut etter at de er permittert, fordi de kanskje ikke har råd til å betale kontingent. Men folk trenger ikke betale så lenge de er permittert. Derfor har vi jobbet en del med å informere og finne ut av årsaken til at folk ikke har betalt kontingenten sin i det siste, forteller hun.

Ingen av kollegene er permittert

Ingen av de drøyt 120 ansatte ved Coop Obs Moa er blitt permittert i løpet av denne perioden. Hun forklarer det med et godt samarbeid mellom ansatte og ledelse. Samtidig som butikken har hatt en ok omsetning, er ansatte som er sjukemeldt, ikke blitt erstattet - og flere har tatt ut ferie i den vanskelige perioden.
– Det har fungerte veldig greit og vi har heldigvis sluppet å permittere, legger hun til.
Bakken påpeker at dette aldri hadde kommet på plass uten at bedriften allerede hadde hatt et godt samarbeid internt.

«Gullstandard» på Coop-en

Mange av de ansatte ved Coops Obs-butikken jobber deltid, eller er ekstrahjelper - og rundt en tredel er organisert. Bakken begynte selv som ekstrahjelp, og har jobba fast i butikken siden 2015.

– Jeg trives veldig godt med folka og jobben, også trives jeg med å møte folk. Samtidig har vi et godt arbeidsmiljø og vi er godt organisert, forteller hun.
Hun viser til at Coop generelt har en lang tradisjon for å delta i det organiserte arbeidslivet.
– Jeg forteller også til kollegene mine at det er en grunn til at vi har det så godt: Det er fordi vi har organiserte folk og tariffavtale på plass, sier hun.
Ansatte ved andre butikker på Moa refererer gjerne til forholdene ved Coop-butikken som «gullstandarden», og Bakken vet å sette pris på situasjonen.
– Vi er stolte av det, understreker hun.

Klar forbedring etter Me Too

For et par år siden slo diskusjonen i kjølvannet av Me Too-kampanjen innover både organisasjonsliv og arbeidsliv. Det kan virke som en evighet siden nå, men Bakken representerer en yrkesgruppe som i stor grad består av kvinner, og som kan være utsatt for press av ulike former.
– Av tidligere erfaring i andre organisasjoner så opplever jeg at det har blitt en klar forbedring på hvordan folk oppfører seg, og i hvilken grad man er bevisst sin egen oppførsel, forteller hun.
Hun tror bevisstheten rundt problematikken vil fortsette å være et tema framover og forteller at Handel og Kontor er blitt svært strenge på regler for alkohol på samlinger. Det blir overhodet ikke dekket.

Vil ta fagbrev

Rema 1000-sjef Trond Bentestuen gikk nylig ut og og heller satse på en karriere i varehandelen.
– Det er absolutt et behov for å ha folk i varehandel og butikker, men jeg tenker man skal være forsiktig med å gå ut med et generelt råd om å la være å utdanne seg. Folk er forskjellige og må selv kjenne på hva de ønsker, sier hun.
Samtidig er Bakken stolt av at jobben mange butikkansatte utfører, er definert som en samfunnskritisk oppgave i koronakrisa.
– Jeg tror også flere oppdager at det finnes gode utdanningsmuligheter i bedriftene. Vi har for eksempel traineeordning i Coop Nordvest, hvor folk blir utdannet til butikksjefer. Så mulighetene er absolutt til stede, selv om folk ikke tar høyere utdanning, understreker hun.
Selv har hun planer om å ta fagbrev i salgsfaget, og påpeker at det utløser støtte fra LO.
– Jeg trives bedre med å lære av erfaring, enn å lese i ei bok, avslutter hun.
NETT NO vil i en serie artikler møte tillitsvalgte ved ulike bedrifter for å høre hvordan de opplever koronakrisa. Har du tips til hvem vi bør møte? Send e-post til

Les også:


Mange tilbringer mye av livet på jobb. Jeg føler at om det er ett sted ting skal være korrekt, så er det der

Publisert: 17.05.2020 05:55

Sist oppdatert: 11.05.2021 15:14