Finanstilsynet krever at bankene dropper utbytte
RASKERE RENTEENDRING: Stig Brautaset i Sparebank1 Søre Sunnmøre. 
Nytt

Finanstilsynet krever at bankene dropper utbytte

Eierne og gavemottakere går glipp av store inntekter. Samtidig snur flere banker og innfører raskere rentekutt. 

Marius Rosbach
25.03.2020
Finanstilsynet ber bankene vente med å betale utbytte, eller gjøre andre utdelinger av overskuddet. Det kommer fram i et brev fra tilsynet til Finansdepartementet, der de ber om en forskrift som krever dette.
Tilsynet understreker at forbudet ikke innebærer en inndraging av utbytte, eller gaver til allmennnyttige formål - som også rammes. Dette kan utbetales senere «dersom det enkelte foretakets soliditet og resultater gir grunnlag for det», heter det i brevet.

– Situasjonen er ekstraordinær

Bakgrunnen er at koronaviruset og tiltakene for å begrense smitten, i løpet av kort tid har skapt omfattende uro og forverret de økonomiske utsiktene kraftig. De mener bankene derfor ikke bør ta grep som svekker likviditeten.
– Situasjonen er ekstraordinær. Bankene kan bli påført betydelige tap, og lavere rente og fall i verdien av eiendeler vil gjøre det mer krevende for livsforsikringsforetakene å møte framtidige forpliktelser, heter det i .
Tilsynet erkjenner at et forbud mot utbytte er inngripende - men at det samtidig er nødvendige.

Går glipp av milliardinntekter

Flere banker, blant dem og , har allerede redusert noe av utbyttet. Nå kan de bli tvunget til å droppe det helt.
Styret i Sparebanken Møre har før sin generalforsamling foreslått å redusere utbytte fra 17,50 til 14 kroner per egenkapitalbevis. Om banken ikke tar utbytte overhodet, går eierne glipp av til sammen 173 millioner kroner, .
Det største eierne av grunnfondsbevis er Sparebankstiftelsen Tingvoll med 9,88 prosent og Pedersen-familien i Ålesund med 8,41 prosent – sistnevnte lå an til å få utbetalt 14,5 millioner kroner. Også Lars Wenaas og Nils Wenaas er store eiere gjennom henholdsvis Wenaasgruppen (3,84 prosent) og Wenaas Kapital (2,53 prosent).

Les også:


(ekstern lenke)
Sparebank1 SMN etter 2019. Her lå det an til utbytte på til sammen 840 millioner kroner.

Les også:


Storbanken DNB hadde foreslått et utbytte på 14 milliarder kroner, ifølge .
(se oversikt over hvordan flere banker har planlagt utbytte under)

Raskere rentekutt

Siden Norges Bank satte ned styringsrenta med 0,75 prosentpoeng sist fredag. I løpet av uka har bankene fulgt med rentekutt, men flere har fått kritikk for at de er trege med å kutte boliglånsrentene.
Sparebank1 Søre Sunnmøre og Den Danske bank er blant bankene som nå har snudd og innfører endringene fra 5. april. Sparebanken Sogn og Fjordane følger etter den 6. april.
Sbanken satte standarden med å innføre nye kutt på 0,5 prosentpoeng for alle boliglånskunder allerede fra onsdag.

Les også:


Sparebanken Møre har også snudd, men har ikke fastsatt noen dato utover, «første halvdel av april». Lånekundene i banken skulle i utgangspunktet ikke få nyte godt av den siste renteendringen før 2. mai.
– Vi vil gjennomføre kuttet så snart det praktisk lar seg gjøre, for å lette den økonomiske situasjonen for kundene våre, uttaler Elisebeth Blomvik som leder divisjon for personmarked i en .
Endringene for eksisterende kunder hos Danske Bank var opprinnelig planlagt å tre i kraft 22. april.

Slik har bankene planlagt utbytte:


  • Sparebank Møre:

    Foreslått 174 millioner i utbytte til samfunnsnyttige formål. Ifølge en børsmelding onsdag kveld blir dette redusert til 141 millioner. Samtidig ble utbytte per egenkapitalbevis, redusert fra 17,50 til 14 kroner.
  • Sparebank 1 Søre Sunnmøre:

    Generalforsamlingen vedtok onsdag kontantutbytte på 8 millioner og en pott på 15 millioner kroner til gavefond. I tillegg gikk 16 millioner til utjamningsfond og 113,7 millioner til Sparebankens Fond.
  • Sparebank 1 SMN:

    Hadde foreslått et utbytte på til sammen 840 millioner. Av dette var 474 millioner foreslått til samfunnsutbytte – der 200 millioner skulle gå til idrett, kultur, utdanning og utvikling. I en børsmelding onsdag kveld foreslås denne potten redusert til 364 millioner.
  • Sparebank Sogn og Fjordane:

    Har foreslått 171 millioner kroner til gaver og utbytte til eierstiftelsene, til generalforsamlinga fredag.
  • Sparebank 1 Nordvest:

    Styret har foreslått å redusere utbytte fra 8,50 til 6,50 kroner per egenkapitalbevis, og ti millioner til gavemidler. Generalforsamling er 1. april.
  • Ørskog Sparebank:

    Har satt av 20 millioner av overskuddet til sparebankens eget fond, etter rekordresultat fra 2019. 0,7 millioner går til gaver.

Publisert: 25.03.2020 12:05

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:54