Fant flest lovbrudd i Geiranger
PÅ TUR: Representanter for LOs Sommerpatrulje med ungdomssekretær Kent Logan Jelle (lengst til venstre) er på tur i Møre og Romsdal for tida. Nå har de gjort seg ferdig med Sunnmøre og onsdag besøker de bedrifter i Molde-området. 
Nytt

Fant flest lovbrudd i Geiranger

LOs Sommerpatrulje har undersøkt arbeidsforholdene for unge over store deler av Sunnmøre. Reiselivsbedrifter i indre fjordstrøk skiller seg ut negativt.

Marius Rosbach
03.07.2019
I løpet av denne og forrige uke har patruljen besøkt bedrifter på Sunnmøre, både i indre og ytre strøk – i tillegg til ålesundsområdet.
Ungdomssekretær Kent Logan Jelle forteller at de fleste bedriftene har ting på stell.
– De aller fleste ansatte vi prater med er også fornøyde og trives på jobb, sier han til NETT NO.

Halvparten brøt loven

I år har sommerpatruljen hatt ekstra oppmerksomhet på reiselivsbedrifter, hvor det er høyt innslag både av unge arbeidstakere og sesongarbeidere.
Jelle forteller at tidligere erfaringer er årsaken til strategien. Da de besøkte Geiranger, Trollstigen, Valldal og Åndalsnes i forrige uke, fikk de sine «bange» anelser bekreftet.
– Her fant vi brudd på lovverket ved halvparten av bedriftene vi besøkte, forteller ungdomssekretæren.
Dette var klart dårligere enn resultatene i Ålesund-regionen og på Søre Sunnmøre. Her lå andelen med bedrifter som brøt loven, på henholdsvis 21 prosent og rundt 30 prosent. Spesielt for Søre Sunnmøre er det en betydelig bedring sammenlignet med i fjor.
Les mer:
Analyse:

Mange HMS-mangler

Ungdomssekretæren forteller at mange av bruddene som ble avdekket blant bedriftene i «turistløypa» mellom Geiranger og Åndalsnes, gikk på helse, miljø og sikkerhet (HMS).
– Svært mange bedrifter har overhodet ikke fokus på HMS. Ofte dreier det seg om manglende verneombud, eller at nye ansatte ikke blir informert om at det finnes et verneombud, sier Jelle.
Han påpeker at det er flest unge og utenlandske arbeidstakere som skader seg på jobb her til lands. Derfor mener han det er ekstra viktig at bedriftene følger opp i sommersesongen da det gjerne er mange ny ansatte.
Manglende reglene om overtidsbetaling utgjør også en stor andel av bruddene som ble avdekket.
– Mange av disse tingene er enkle å fikse. De fleste får også lønn når de jobber overtid, men mange får ikke betalt tilleggene de har krav på, sier Jelle.
Det syndes også en del mot kravene til hviletid mellom vakter – og totalt gjennom uka. Det samme er tilfellet med kravet i Arbeidsmiljøloven til at arbeidstid og vaktlister skal være klare 14 dager i forveien.

Få mangler på kontrakter

En utvikling som har vært svært positiv i løpet av de drøyt 30 årene Sommerpatruljen har eksistert, er hvor mange som har arbeidskontrakter.
– Da vi startet opp var rundt halvparten uten kontrakt. I dag er det veldig få som mangler dette, sier han.
Under årets besøksrunde på Søre Sunnmøre fant de imidlertid ut at mange ansatte ikke husket hva de hadde skrevet under på, og «bare signerte». Ungdomssekretæren oppfordrer ansatte til å lese kontraktene sine og sette seg inn i både rettigheter og plikter som arbeidstaker.
(ekstern lenke)
Da vi startet opp var rundt halvparten uten kontrakt. I dag er det veldig få som mangler dette

Publisert: 03.07.2019 12:49

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:36