Faar 11 millioner til aa bruke raaskinnet paa tokt
KRILLTOKT: "Kronprins Haakon" skal til Sydishavet og leter etter krill. Skipet er snart ferdig, bildet er en dataanimasjon.
Nytt

Får 11 millioner til å bruke råskinnet på tokt

Havforskningsinstituttet får en egen pott til å seile til Antarktis med polarfartøyet Kronprins Haakon.

Administrator
12.10.2017
I Statsbudsjettet som ble lansert torsdag er det .
Hver dag er. Snart forlater båten verftet, og etter testing i Bergen er fartøyet er ventet til hjemmehavnen Tromsø på nyåret,

Ut å tygge is

Det nye forskningsfartøyet kan gjøre alt fra å skyte seismikk til å tygge is, og er bygd for å operere i polare strøk. I tett samarbeid med Polarinstituttet og Universitetet i Tromsø, skal Havforskningsinstituttet på tokt i Antarktis med polarskipet som har blitt omtalt som et råskinn.
– Vi setter kursen sørover senhøstes 2018 – dermed gjennomføres toktet allerede den første antarktiske sommersesongen det nye skipet er tilgjengelig. «Kronprins Haakon» kan bryte seg gjennom tykk is, og har også utstyr til å undersøke hva som skjer under isen. Det åpner helt nye muligheter for oss i de krevende farvannene i Sørishavet, sier forskningsdirektør Geir Huse på Havforskningsinstituttet i en pressemelding.
Den norske regjeringen besluttet å bygge et nytt isgående fartøy høsten 2012. Juni 2015 var det brennstart på selve byggeprosessen i Italia, og i slutten av juli i år kunne kapteinen

Beregne krillforekomster

På toktet skal forskerne studere og beregne krillforekomstene. Målet er å skaffe ny kunnskap og grunnlagsdata for krillfiskeriene, der de norske fangstene utgjør den største andelen.
– På de to transittetappene skal vi studere havøkosystemene vi beveger oss gjennom. Vi kommer til å stoppe på utvalgte steder og undersøke pelagiske, mesopelagiske og bentiske habitater – altså leveområdene i ulike lag av vannsøylen og på bunnen. Dette blir særdeles spennende, sier han.
De siste årene er det også observert miljøendringer i Sørishavet. Blant annet har temperaturen økt i enkelte deler av havområdet, som kan påvirke krillen.
Krillbestanden i området som er åpent for krillfiske ble målt til 60,3 millioner tonn i et internasjonalt tokt for 17 år siden.
Norge, Kina og Sør-Korea er de største fiskerinasjonene i Sørishavet. I forrige sesong hadde Norge to fartøy som tok til sammen 160 960 tonn krill. Det totale uttaket av antarktisk krill ligger på rundt 300 000 tonn i året.
På som et kinesisk rederie skal bruke i arktiske farvann.
Aker BioMarine bruker en for fisket i Antarktis hos Vard.

Publisert: 12.10.2017 14:13

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:15