Etterlyser strengere krav
IKKE LØNNSOMT: En omlegging til mer gjenbruk og resirkulering er ikke lønnsomt i dag, men myndighetskrav ville bidra til å utvikle et marked, mener konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen.
Nytt

Etterlyser strengere krav

Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen tror myndighetskrav må til for å sette fart på gjenbruk og gjenvinning i næringslivet.

30.09.2020
- Sirkulær økonomi innen maritim næring er ganske prematurt enda, men jeg tror det kommer til å bli viktige og viktigere fremover. Det sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen om sirkulær økonomi - at alt kan brukes om igjen eller gjennvinnes som nye råvarer.
En sirkulær økonomi betyr blant annet mindre råvareinnsats i produksjonen, og dermed mindre utslipp. Begge deler er innenfor FN-målene om en mer bærekraftig økonomi. Håøy tror sirkulær økonomi ikke bare blir gode ønsker.
- Det kan fort bli et krav, både fra myndigheter og kunder, sier han.
Forberedelsen til å kunne håndter mer gjenbruk og gjenvinning er allerede i gang.
- Alle våre forretningsområder er nå seritifisert i henhold til kravene for ISO Miljøledelse, og vi jobber med å videreutvikle sirkulær økonomi i vår virksomhet. Et eksempel er vår divisjon for landsystemer som tilbyr løsninger og tjenester gjennom livssyklusen til produktene, dette for å sikre lengre levetid for produktene, samt gi mulighet for retur av produktet ved utløpet av brukstiden. Med dette initiativet bidrar vi til å redusere avfall når systemene ikke lenger er i bruk, og vi gjør det mulig å ta vare på komponentene for gjenbruk og videresalg, sier Håøy.

Mangler lønnsomhet

For Kongsberg Gruppen vil det blant annet handle om å ta tilbake og få resirkulert elektronikk som er utdatert. Kongsberg lager blant annet skipsbroer og styringsystemer, og der er det plenty med skjermer og elektronikk.
Problemet for en bedrift er at dette per i dag ikke er lønnsomt.
- Det må være bærekraftig økonomisk, også, sier Håøy.
Derfor ville det vært en fordel om myndighetene stilte krav. Da måtte næringslivet tilpasse seg og det ville skapes et marked for gjenbruk og resirkulering, etter Håøys vurdering.
- Det ville gjort det enklere. Det er en kostnad med det (gjenbruk og resirkulering, red. merk), og ofte hjelper det med regulering, sier han.

Besøkte bærekraft-gruppen

Håøy besøkte Sunnmøre i går for å treffe ansatte i Kongsberg Maritimes gruppe for å utvikle mer bærekraftige produkter og løsninger, og for å delta i innspillingen av konferansen "The North West", der bærekraft er tema.

Kongsberg Gruppens største datterselskap, Kongsberg Maritime, har blant annet over 1300 ansatte på Nordvestlandet, som designer skip og produserer og utvikler skipsutstyr.

Flere alternativ samtidig

Kravet om å få ned CO2-utslippene i skipsfarten har blant annet ført til økt bruk av batteri på skip, men Håøy mener det ikke finnes ett svar på hvordan utslipp fra skipsfart skal reduseres.
- Det er ikke én løsning som er optimal i dag, sier han.
Det handler om å ta i bruk flere energikilder og utvikle skrog og driftsmønster som reduserer energibruken. Skip er investeringer som skal kunne brukes i mange år. Kongsbergs bidrag skal være å utvikle systemer som er så fleksible at det skipene kan drives basert på flere energibærer, og også kunne ta i bruk nye løsninger senere, i følge Håøy.

Publisert: 30.09.2020 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 15:03