Dobler Fo U satsinga
GRÜNDERE: Magnus A. Devold (til v) og Vidar T. Aspehaug etablerte bioteknologiselskapet PatoGen i 2003 og startet kommersielt i 2005. De utvikler og selger genteknologiske analyser til oppdrettsnæringen for å forebygge smitte og sykdom.
Nytt

Dobler FoU-satsinga

PatoGen Analyse fortsatte veksten i fjor. Forskning på fiskehelse gir gode marginer for Ålesund-selskapet.

Kristin Vidhammer
12.08.2017
Ålesund-selskapet PatoGen Analyse ble etablert tidlig på 2000-tallet og tilbyr verktøy og kompetanse innenfor forebyggende fiskehelse i oppdrettsnæringen.
I fjor fikk PatoGen Analyse driftsinntekter på 58 millioner kroner og et resultat før skatt på 9,3 millioner (se tabell).
Omsetningen er mer enn doblet på fem år, og med unntak av noen svake år i 2009-2010, har resultatene vært gode.
Selskapet tilbyr tjenester og biotekniske analyser som gjør det lettere å forebygge smitte og sykdommer, og har etablert eget, moderne laboratorium for Real-Time PCR-analyser. De jobber nå hovedsaklig med laks og ørret, men også leppefisk og rognkjeks.
En PCR-analyse er en analysemetode som gjør det mulig å lage mange kopier av en del av et gen, arvestoffet til levende organismer. Metoden kan blant annet brukes for å finn ut hvordan parasitten lakselus kan bekjempes.

Tung forskning

PatoGen sin forsknings- og utviklingsaktivitet skjer i form av prosjekter i samarbeid med kunder og sentrale forskningsmiljø innen fiskehelse i Norge.
- Hele aktiviteten vår er basert på forskning, vi er hele tiden avhengig av forskning for å fortsette å utvikle oss, sa gründer og fungerende daglig leder Vidar T. Aspehaug til NETT NO i fjor sommer.
Les også:
PatoGen Analyse begynte med overvåking av smitte for å få kontroll på smittesituasjonen og dermed angripe problemet før det utvikler seg til sykdom. Dette er et område de fortsatt jobber på.
- Men i tillegg har vi de siste årene jobbet mot lakselus og funnet genene som gjør at lusa blir resistent mot avlusningsmiddel. Dette tas nå i bruk i oppdrettsnæringa, og der vi nå endrer næringa sin strategi for å bekjempe lakselus. Det har kommet veldig mye ny kunnskap ut av vårt arbeid, sa Aspehaug.
Les også:

Stort potensiale

De ser lyse utsikter og et stort markedspotensiale framover.
- I 2015 jobba vi oss inn i Skottland, og har fått veldig bra respons der. Det er første gang vi går til utlandet, vi har bevisst valgt å fokusere på Norge inntil da, sa Aspehaug i fjor sommer.
I 2015 fikk selskapet også SalMar-eier Gustav M. Witzøe og hans investeringsselskap Kverva inn på eiersiden med 50 prosent. Dermed har PatoGen et godt fundament til å fortsette utviklingen. Kverva er et tungt investeringsselskap med fokus på marin sektor.
- Sjøl om vi er små, har Kverva veldig tro på kompetansen PatoGen besitter, og de mener at havbruksnæringa har behov for denne type kompetanse framover dersom næringa skal fortsette å vokse. Inntreden av Kverva gjør at vi nå kan øke fokuset på videreutvikling og vekst. Vi har store ambisjoner for selskapet, sa Aspehaug videre.
PatoGen-gründerne Magnus A. Devold og Vidar T. Aspehaug eier resten med 25 prosent hver.

Dobler FoU-satsingen i år

PatoGen dobler forsknings og utviklingsatsinga i år, til nesten 20 millioner kroner, sa markedsdirektør Ove Gjelstenli til NETT NO i mai i år.
Meningen er at det skal ligge på minst dette nivået hvert år fram til 2021 og målet er å utvikle nye tjenester for kundene. PatoGen sin FoU-aktivitet skjer i form av prosjekter i samarbeid med kunder og med de mest sentrale forskningsmiljøene innenfor fiskehelse i Norge.
Les også:
Selskapet har nå 33 ansatte og har den siste tida styrket staben spesielt på IT-sida.

Publisert: 12.08.2017 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:12