Det handler ikke om aa velte seg i velstand
DEKKA BORD: NHO-president Arvid Moss kom til dekka bord ved Haramskonferansen tirsdag. Det kan ikke næringslivet vente seg i kampen for å beholde konkurransekraften internasjonalt påpekte han.
Nytt

– Det handler ikke om å velte seg i velstand

NHO-presidenten mener det trengs en holdningsendring til privat eierskap her til lands. Men på ett område har Norge en klar styrke i verdensmesterskapet i konkurransekraft.

Marius Rosbach
11.02.2020
NHO-president Arvid Moss tok tirsdag turen til Haramskonferansen for å snakke om konkurransekraften i det norske næringslivet.
Moss mener i all hovedsak det står bra til og viste til undersøkelser som viste at Norge ligger blant de fem prosent beste landene i verden på feltet.
Han pekte likevel på utfordringene som ligger i å skaffe nye inntekter til erstatning for nedgangen i olje- og gass.

Mer fra konferansen:




Vil ha holdningsendring

For å komme i mål, trodde Moss at en holdningsendring i synet på privat eierskap ville bidra til å skape nye og bærekraftige arbeidsplasser. Han mener at formueskatten fortsatt virker konkurransevridende og ønsker seg større forståelse for begrepet arbeidende kapital.
– Jeg treffer mange bedriftsledere her oppe og de kjenner seg overhodet ikke igjen i den framstillingen som blir skapt i hovedstadspressen av privat eierskap. Her er det nøkternhet, ønske om å bygge lokale arbeidsplasser og utvikle lokalsamfunn som gjelder, sa Moss.
– Det dreier seg ikke om å velte seg i velstand, la han til.
Moss mente skattenivået kunne være en medvirkende forklaring til at stadig flere bedrifter i regionen får utenlandske eiere.
– Vi må legge mer til rette for nasjonalt- og lokalt eierskap, mente Moss.

Vil ta vare på samarbeidskultur

Konferansier Anette Bonnevie Wollebæk ville vite hva som gjorde at Sverige og Finland plasserte seg over Norge når det gjaldt konkurransekraft. Moss svarte ikke direkte på spørsmålet – men viste til at særlig en egenskap ved norsk næringsliv var verdt å ta vare på - bedriftskulturen - og at det var et område hvor Norge har et fortrinn.
– Det finnes ikke ett sted i verden hvor vi har den samarbeidskulturen som vi har i Norge. Ingen er så gode til å løse problemene nede på golvet i den enkelte bedrift, som vi er, la han til.
Han viste til erfaringen som direktør Norsk Hydro, som har virksomhet i rundt 40 land. Stor grad av tillit til hverandre og korte linjer fra bunn til topp i bedriftene, preger fortsatt Norge i langt større grad enn våre naboland, ifølge Moss.
– Vi har forsøkt å si til fagforeninger rundt i verden at: «Kan vi kanskje sette oss ned sammen og diskutere dette», men det er ikke lett, sier han.

– Lov å tenke store tanker

Moss oppsummerte følgende grep som nødvendige: Fortsatt sikre markedsadgang, holde på EØS-avtalen, stabile rammebetingelser, videreutvikling av kompetanse og skape gode vertskapskommuner. Men enkelte næringer skiller seg ut når det gjelder muligheter - og Nordvestlandet godt stilt.
– Maritime næringer kan bli eventyrlige store, understreket han: – Det er lov å tenke store tanker i et lite land, særlig her på Sunnmøre, la han til.
Moss hadde stor tro på at NHO sitt arbeid med veikartet for næringslivet, ville bidra til å skape flere arbeidsplasser og øke eksporten fra fastlandsindustrien, samtidig som man ville klare å kutte utslipp.

Mer fra konferansen:




Jeg treffer mange bedriftsledere her oppe og de kjenner seg overhodet ikke igjen i den framstillingen som blir skapt i hovedstadspressen av privat eierskap

Publisert: 11.02.2020 14:36

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:52