Byggefirmaer paa konkurstoppen bransjeforening foreslaar tiltak
VIL HA REGELENDRINGER: Byggebransjen på Nordvestlandet har opplevd mange konkurser de siste årene. Jomar Talnes Heggdal (innfelt) i Byggenæringens landsforening mener kompetansekrav og høyere beløpsgrense for egenkapital ved oppstart av selskaper bør vurderes. 
Nytt

Byggefirmaer på konkurstoppen – bransjeforening foreslår tiltak

Firmaer fra bygg- og anlegg topper konkurslistene i Møre og Romsdal. Bransjeforening mener små marginer og stor risiko er et problem - og vil ha strengere regler.

Marius Rosbach
29.06.2019

Selskaper fra bygg- og anleggsbransjen har vært blant de hyppigste på konkurslistene på Nordvestlandet de siste årene.

Slik er det også så langt i 2019, selv om varehandel-kategorien med en rekke bransjer, så vidt plasserer seg framfor bygg- og anlegg første halvår.

Til og med onsdag hadde Brønnøysundregistrene registrert 104 konkursåpninger i Møre og Romsdal i år. Av disse drev 30 selskaper innen varehandel og 28 i bygg- og anleggsbransjen. Også av overnatting- og serveringsbedrifter er det en høy andel med ni konkurser.

Små marginer og stor risiko
NETT NO omtalte nylig tre byggekonkurser som ble meldt inn samme dag. Bostyrer Kristine Grønbech Rolland Devold i Ålesund fortalte at hun hadde et inntrykk av at det var små marginer og hard konkurranse i bransjen.

Jomar Talsnes Heggdal er fagsjef for næringspolitikk i Byggenæringens landsforening, og kan skrive under på det samme.

– Selskapene har ofte lite egenkapital og små marginer, samtidig som de tar stor risiko. Da blir de veldig sårbare, forteller han til NETT NO.

Mange nyetableringer
Heggdal påpeker samtidig at det har vært stor nyetablering av selskaper i bransjen de siste årene. I dag er det rundt 59.000 firmaer som driver innen bygg- og anlegg.

Det er egentlig en positiv utvikling, men bidrar også til at det blir flere konkurser, forklarer han.

– Samtidig virker det som konkursene kommer litt raskere nå. Tidligere har selskapene gjerne slitt over flere år og nedbemannet over tid. Nå ser vi også selskaper med høyt aktivitetsnivå og flere ansatte gå overende, sier Heggdal.

Ønsker to endringer
Byggenæringens landsforening mener det er for lite samsvar mellom dagens krav til egenkapital på 30.000 kroner, og at et selskap kan ha prosjekt på flere millioner kroner.

– Det er veldig lett å etablere et selskap og du kan leie utstyr, slik at du ikke trenger store investeringer. Det er heller ikke kvalifikasjonskrav, som gjør at du og jeg kan sette i gang med renovering av bad, til tross for at vi ikke har fagkunnskap, påpeker Heggdal.

Høyere beløpskrav til egenkapital i selskapene og krav om kompetanse, er forslagene fra bransjeorganisasjonen for å få bukt med utfordringene.

– For vår næring kan det være naturlig å begynne med å stille krav til fagbrev og mesterbrev, sier han.

Flere lokale konkurser
Senest mandag ble det meldt nytt oppbud i bygg- og anleggsbransjen, i Ålesund Taktekking AS, et selskap som har hatt en omsetning på rundt seks millioner de siste årene, og er registrert i Brønnøysundregistrene med fire ansatte.

Det var i mai det ble åpnet konkurs i de to omtalte ålesundsfirmaene GL Bygg Ålesund og Kovak (tidligere Johnsen Bygg), samt Vilnis Byggservice med adresse på Valderøya. Etterpå er det også åpnet konkurs blant annet i Sula Bygg og Ulstein Byggelag.

Les også: Tre byggefirma konkurs samme dag

Fekk selt bustadsatsing etter byggekonkurs

Færre konkursar i Møre og Romsdal

Forrige uke var det skiftesamling for GL Bygg, Kovak og Vilnis-selskapene. Etter at bostyrer Kristine Grønbech Rolland Devold har levert innberetninger for alle tre, bekrefter hun førsteinntrykket overfor NETT NO.

– I alle tre selskapene er det levert anbud med små marginer. Når det i tillegg er kommet reklamasjoner på arbeidet i etterkant, uten at de har fått oppgjør, får selskapet en stor økonomisk byrde når de samtidig skal betale ut lønn, forklarer hun.

– Det er ingen tvil om at dette er klassisk for bransjen slik jeg har opplevd den, legger hun til.

Både norske og utenlandske rammes
Mange byggefirmaer er startet opp de siste årene av arbeidsinnvandrere. De kan ha motiv for å presse ned prisene, for å komme seg inn på et marked.

Men verken Byggenæringens landsforening eller den erfarne advokaten mener det er grunn til å si at selskaper drevet av arbeidsinnvandrere er hyppigere registrert på statistikken, enn nordmenn.

Det er også flere større selskap med norske eiere og ledelse som har gått overende i bransjen lokalt de siste årene. HI Bygg og Nordbohus i Ålesund er de største – og som har rammet flest ansatte.

– Generelt er bransjen pressa og det er mange aktører som sloss om anbudene. Da blir det kanskje levert anbud som ikke er forsvarlig. Men det er noe som rammer både norske og utenlandske selskap, sier bostyrer Kristine Grønbech Rolland Devold.


For vår næring kan det være naturlig å begynne med å stille krav til fagbrev og mesterbrev

Publisert: 29.06.2019 05:56

Sist oppdatert: 25.05.2022 13:11