Braastopp i firma som solgte hjertestartere
SUNNMØRE TINGRETT: Bostyrer Øystein Remme opplyser at det gjenstår en del arbeid med boet etter konkursen i Ålesund-firmaet, blant annet med utestående krav og å vurdere om det kan være begått straffbare forhold. Illustrasjonsbilde
Nytt

Bråstopp i firma som solgte hjertestartere

Mens politiet etterforsker en tidligere konkurs, mener bostyrer at bedriftsleder med konkurskarantene tappet nytt selskap for penger. 

Marius Rosbach
15.05.2019
Advokat Øystein Remme er for tiden bostyrer for en Ålesund-konkurs som trolig får etterspill i rettssystemet.
I tillegg til at det er mistanke om at det er begått en rekke straffbare forhold, stiller bostyrer spørsmål ved om rollene i selskapet har vært slik de er oppgitt til myndighetene.

Solgte hjertestartere

Ålesund-selskapet som ble startet opp i 2017, drev i utgangspunktet handel med kontorutstyr, men det siste året skal det kun ha blitt solgt hjertestartere. Firmaet skal ha drevet oppsøkende salg via telefon og besøk hos mulige kunder, ifølge den foreløpige beretningen fra Remme til Sunnmøre tingrett.

Var ilagt konkurskarantene

Ifølge Brønnøysundregistrene er styreleder og daglig leder samme person. Selskapet er imidlertid registrert på privatadressen til en annen mann som skal ha fungert som daglig leder – og som eier aksjene i selskapet.
Mannen er ifølge bostyrer ilagt konkurskarantene fra tidligere, som gjelder fram til høsten 2020. Han har derfor ikke lov til å stifte ny virksomhet eller påta seg styreverv.
Bostyrer Remme opplyser til NETT NO at begge erkjenner det var mannen med karantene «som i realiteten fortsatte selskapsdriften». Mannen som er oppgitt som styreleder «har ikke – utover det rent formelle vervet som styreleder – hatt en rolle i selskapet», skriveren bostyreren i en e-post.
Remme vil foreslå at karantenen forlenges for mannen som skal ha fungert som daglig leder, og vurdere om styrelederen også bør ilegges karantene.

Etterforsker 2016-konkurs

Selskapet ble startet opp i 2017 etter at et tidligere firma som drev med kontorutstyr gikk konkurs i 2016.
Politiet etterforsker allerede 2016-konkursen og mistenker at det er begått grovt bedrageri, økonomisk utroskap, dokumentfalsk, skattesvik og manglende regnskapsførsel.
Avsnittsleder for økonomi- og miljøsaker, Linn Breivik Erstad, hos Ålesund-politiet bekrefter til NETT NO at saken fortsatt etterforskes. Det er ikke tatt stilling til om det skal tas ut tiltale.
– Vi har kommet et stykke på vei og tatt flere ulike etterforskningsskritt, men er ikke ferdige. Når vi kommer dit blir det opp til påtaleansvarlig å avgjøre om det skal tas ut tiltale, sier hun til NETT NO.
Bostyrer Remme konkluderer at det i den siste konkursen også virker å være begått tilsvarende straffbare handlinger på nytt.

Momskrav var utløsende

Det siste firmaet ble begjært konkurs i Sunnmøre tingrett tidligere i år på bakgrunn av et momskrav på 236.496 kroner. Første skiftesamling var i starten av mai.
I bostyrerrapporten blir det opplyst at det var lite drift og lav omsetning i 2018, men at dette skal ha bedret seg mot slutten av fjoråret og i år. Ledelsen i firmaet sa seg uenig i konkursåpningen og mente det var grunnlag for videre drift.

– Store private uttak


Ifølge styreleder var det ingen ansatte på konkurstidspunktet, utover den daglige lederen – som var ilagt karantene.
Bostyrer mener det ikke er dokumentert at mannen var ansatt, og mener tvert imot han har «ukritisk tatt ut samtlige av selskapets midler fortløpende som private uttak», heter det i bostyrerrapporten. Advokat Remme mener dette er den reelle grunnen til konkursen etter hans vurdering, og påpeker at det ikke ble satt av penger til skattetrekk eller merverdiavgift.
Remme skriver videre at regnskapsførselen framstår som «svært mangelfull» og at mange poster mangler bilag.

Krever tilbakebetaling

Bostyreren opplyser at det er for tidlig å si om bobehandlingen vil avdekke midler som vil komme kreditorene til gode. Ved starten av mai, da rapporten ble skrevet, var det notert 23 fordringer på 1,35 millioner.
Etter å ha gått gjennom kontoutskrifter og annen dokumentasjon, skrivet bostyrer i rapporten at nær én million kroner (986.988,-) kroner vil kreves tilbakeført fra den daglige lederen, styrelederen og en tredje person. I etterkant er en del av uttakene dokumentert, som betyr at det endelige kravet trolig blir en del lavere.
Bostyrer påpeker flere andre kritiske forhold:
  • Det skal ha blitt presentert fakturaer i rettsmøte i Sunnmøre tingrett, som bevis for at firmaet hadde midler «på vei inn». Senere erkjente ledelsen at fakturaene ikke var reelle.
  • Tre dager etter konkursåpningen ble en bil omregistrert til angivelig daglig leder privat, uten at det ble opplyst til bostyrer. Den ble senere abandonert av boet.
  • Kunder har meldt til konkursboet at de skal ha blitt lurt til å tro at de inngikk avtaler med Norges Røde Kors, og ikke det aktuelle selskapet.

Vi har kommet et stykke på vei og tatt flere ulike etterforskningsskritt, men er ikke ferdige

Publisert: 15.05.2019 16:03

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:35