Artec Aqua vil doble bemanningen
ARTEC AQUA: Bjørn Finnøy fortalte den spennande gründerhistoria til selskapet under Nyskapingsdagen i Ålesund tidligere i desember. - Det har vært mye arbeid og vanskelige perioder. Særlig ble starten tøff, da inntraff krisa i oppdrettsnæringa og bunnen falt ut av markedet, sier han.
Nytt

Artec Aqua vil doble bemanningen

Artec Aqua har hatt rakettvekst siste åra og venter fortsatt stor vekst framover. - Man må tåle å stå løpet, altfor mange oppstartsselskap gir seg for tidlig, sier Bjørn Finnøy.

Kristin Vidhammer
17.12.2016
Ålesund-selskapet leverer nøkkelferdige landbaserte oppdrettsanlegg. Det var i 2002 at Bjørn Finnøy, Bjørnar Flem og Victor Fiveland etablerte selskapet. De har vært aktive på produktutvikling fra dag èn, og nå begynner innsatsen å virkelig gi frukter.
-Omsetningen i år vil bli ca. 150 millioner kroner og vi regner med sterk vekst i fem-seks år framover. Vi vil også satse i utlandet, sier daglig leder Bjørn Finnøy.
De regner også med å fordoble bemanningen de neste fem-seks årene.
I fjor fikk de driftsinntekter på 146 millioner kroner og et resultat før skatt på nesten 13 millioner. Det er en svært kraftig vekst for selskapet som hadde 16 ansatte ved årsskiftet. Til sammenligning var omsetningen i 2013 på 35 millioner kroner.

Endret strategi i 2010

Det hele begynte med at Artec Aqua så et forbedringspotensial og et marked for bedre løsninger når det gjelder vannbehandling i oppdrettsanlegg. Etterhvert ble prosjektene større, og fra 2010 besluttet selskapet at de skulle være en totalleverandør av landbaserte oppdrettsanlegg. Det har så langt vært en suksess.
- Vi ville bli et mer reindyrket kompetanseselskap. Vi outsourcet lager, produksjon, montasje og solgte automasjonsvirksomheten vår, sier Finnøy.
Strategien om å bli en totalleverandør har vist seg å være riktig. Selskapet prosjekterer hele prosessanlegg og har strategiske samarbeidspartnere på byggfag.
- Dette er enklere for kundene og en fordel for de; jo færre entreprenører, jo bedre blir gjennomføringen av prosjektet. At vi sitter på god kompetanse på prosjektering og prosjektledelse på store prosessanlegg, er viktig for gjennomføring av slike prosjekt, har Finnøy tidligere sagt til NETT NO.

Har vokst raskt

De har vært Gasellebedrift flere ganger og havnet nylig som nummer 37 på Deloittes Technology Fast 50-kåring i Norge.
Sistnevnte er en rangering av de raskest voksende teknologi-, media-, telekom og bioteknologiselskapene i Norge. Kåringen er basert på en analyse av av omsetningsvekst de siste fire årene og omfatter 20.000 bedrifter i hele landet.
I fjor leverte Artec Aqua verdens mest moderne stamfiskanlegg - og det første i Nord-Norge. Kontrakta til Artec Aqua var på hele 130 millioner kroner.
-Vi leverte anlegget nøkkelferdig og var noe av det mest komplekse vi har levert innen prosessanlegg. Dette er et prestisjeprosjekt og et gjennombrudd for oss i forhold til at vi kan vise at vi er i stand til å levere prosessanlegg i et slikt omfang, sa Finnøy til NETT NO i fjor høst.
Les også:
Kunden var Nordnorsk Stamfisk i Steigen- et selskap eid av Aqua Gen, Nordlaks, Cermaq og Nova Sea - de tre siste er alle tunge oppdrettsaktører. Førstnevnte er leverandør av rogn.
- Nå har de bestilt utvidelse av anlegget, sier Finnøy.

Store kontrakter

I september i år fikk Artec Aqua kontrakt med Salmobreed Salten på et landbasert anlegg for produksjon av lakserogn til en verdi av 330 millioner kroner.
Trolig er dette en av de største enkeltstående kontrakter inngått med en totalentreprenør innen landbasert oppdrett i Norge.
Les også:
De fikk i 2014 også kontrakt med Cermac om å levere Forsan Smoltanlegg - et kjempestort smoltanlegg på 8-9.000 kvadratmeter. Dette ble snorklipt i høst.
Selskapet har også tre patenterte produkt, dette er deler som inngår i prosessanleggene. De patenterte produktene og løsningene har vært viktige for at kundene gjerne vil samarbeide med selskapet.

Fokus på produkt- og organisasjonsutvikling

Bjørn Finnøy fortalte den spennende gründerhistoria og om veien til suksess under Nyskapingsdagen i Ålesund tidligere i desember.
- Mye fokus på produktutvikling har gitt oss et sterkt konkurransefortrinn i form av gode og innovative produkter og løsninger. Vi har også hatt fokus på organisasjonsutvikling, salg, prosjektering og prosjektgjennomføring og har et nå et av landets fremste kompetansemiljø på prosjektering av landbaserte oppdrettsanlegg. Det er en grunn til at vi greier å levere prosjektene på tid, fortalte Finnøy.
Artec Aqua kjøper mye kompetanse og tjenester fra strategiske samarbeidspartnere.
- Det gjør at vi både får mer kompetanse inn i selskapet, men også mer fleksibilitet og mer kapasitet, fortalte han videre.

Tøff start

Men det har vært mye arbeid og vanskelige perioder, særlig ble starten tøff.
- Etter at vi hadde startet opp i 2002, kom krisa i oppdrettsnæringa. Bunnen falt ut i markedet og Pan Fish gikk nesten konkurs. Det var starten vår, fortalte Finnøy.
Alle gründerne jobbet en periode ved siden av for å kunne livnære seg. Men i 2005 løsnet det, og de tredoblet omsetningen to år på rad.
- Men så fikk vi en ny nedgang i 2011-13. Det var tøft, vi opplevde både voksesmerter, nedgang i investeringene i næringa og økt konkurranse.

Utfordringer for gründere

I likhet med andre nyetablerte selskap, slet Artec Aqua de første årene med svak likviditet, vanskeligheter med å få tak i folk med riktig kompetanse og mange oppgaver som skulle løses innen flere felt.
- Man må tåle å stå løpet, altfor mange gir seg for tidlig. Man må bite tennene sammen og stå på. Det tar tid å utvikle ei bedrift. Man må ha tålmodighet og være nøkterne. Det er også viktig å ha det gøy underveis, selv om det er tøft i blant, sa Finnøy til deltakerne under Nyskapingsdagen.

Gründerne med ulik kompetanse

Å håndtere sterk vekst er også krevende. Artec Aqua har vært veldig avhengig av gründerne.
- Vi var heldigvis gründere med komplementær kompetanse. Hadde det bare vært to av oss, hadde vi sikkert ikke lykkes. Vi trengte alle. I starten var også bruk av pensjonister og deltidshjelp en suksessfaktor for oss, noe som ga oss fleksibilitet, fortalte Finnøy.
I 2005/06 ansatte de to personer på fulltid og deretter økte de på hele veien med flere ansatte.
- Vi har vært heldige og unngått feilansettelser i tidlig fase. Det ville vært kritisk. Med små ressurser, kan feilansettelser velte et gründerselskap. Vi har veldig dyktige folk og som er framtida i selskapet.
Bjørn Finnøy, Victor Fiveland og Bjørnar Flem eier Artec Aqua med en tredjedel hver.
Vi var heldigvis tre gründere med komplementær kompetanse. Hadde det bare vært to av oss, hadde vi sikkert ikke lykkes. Vi trengte alle

Publisert: 17.12.2016 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:04