Andre og tredjeplass til NTNU A Alesund
PÅ PALLEN I NM FOR STUDENTBEDRIFTER: F.v: Sandra Helen Klauset Pedersen, Emil Sæther, Amalie Valde Berge og Helene Hølleland (alle Biorest), Helene E. Loland, Margrethe L. Norland, Maria D. Bekjorden og Ella Dombu (alle Plarva Solutions).
Nytt

Andre og tredjeplass til NTNU-Ålesund

Studentbedriftene Biorest og Plarva Solutions fra NTNU Ålesund fikk andre og tredjeplass i NM for Studentbedrifter i dag.

12.06.2018
Biorests ide er å samle inn og videreforedle krabbeskall til dyrefôrtilsetning. Plarva Solutions bruker larver for å bryte ned plastavfall, og ser også på mulighetene for at larvene kan bli et spiselig produkt.
Nå satser de åtte studentene bak de to studentbedriftene på etablere aksjeselskaper og videreutvikle ideene sine.
- Vi skal gjøre om til AS i løpet av sommeren, søke støtte og kjøre forsøk i samarbeid med Sintef sier daglig leder Margrethe L. Norland i Plarva Solutions.

Deltid

Også Biorest skal kjøre flere forsøk for å teste ut hvordan krabbeskall skal videreforedles, og satser på omdanning til as i løpet av høsten.
Begge selskapene skal drives i kombinasjon med studier eller arbeid, i alle fall i starten, sannsynligvis med Åkp Blue Innovation Arena i Ålesund som base.

Fra avfall til ressurs

Begge selskapene skal utnytte det som regnes som avfall.
I dag dumper krabbeforedlingsbedriftene skallene på sjøbunnen. I konsentrert form representerer skallene et miljøproblem, som Biorest heller vil utnytte.
I tillegg til andreplassen vant Biorest også prisen for beste sosiale entreprenør.
Plarva Solutions ide er å bruke plastnedbrytende larver til å omdanne plast til organisk materiale. Målet er at larvene kan selges som menneskeføde.
Plarva Solutions ble nummer en i fylkesmesterskapet for studentbedrifter i Møre og Romsdal, Biorest ble nummer to.

Telemark til topps

NM i Studentbedrifter omfatter åtte kåringer i forskjellige kategorier. Klart flest priser fikk studentbedriften EasyZeek, som også stakk av med hovedprisen og ble kåret til Året Studentbedrift. EasyZeek har utviklet et verktøy som håndverker kan bruke for å blant annet finne skjulte koblingspunkter bak vegger. Easy Zeek kommer fra Telemarksavdelingen av Universitetet i Sørøst-Norge.
Seieren sikrer også EasyZeek plass i Europamesterskapet for studentbedrifter, der Ålesundsbedrifter Agrimare Bio i fjor ble nummer to.

Publisert: 12.06.2018 13:04

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:22