A Alesund faar innovasjonsros
SMARTBY: Ålesund får ros for å ha gått foran i arbeidet med å bli en by som tenker kunnskapsbasert byutvikling
Nytt

Ålesund får innovasjonsros

Regjeringen bevilger 200 millioner kroner til innovasjonsprosjekter i offentlig sektor, og trekker fram Ålesund.

26.05.2020
Regjeringen lyser nå ut 200 millioner kroner til prosjekter innenfor forskningsdrevet innovasjon. Utlysningen skjer gjennom Forskningsrådet, og går ut på at det offentlige identifiserer sine utfordringer og er med på å utvikle løsninger i samarbeid med forskere.
åpner for en rekke prosjekter innen ulike sektorer, men prosjekter innen helse- og velferdstjenester, transport, byplanlegging, digitalisering og bioøkonomi vil bli prioritert. Søknadsfristen er 16. september, blir det opplyst i en pressemelding.
– Vi må hele tiden jobbe for å løse oppgavene våre på smartere måter hvis vi skal kunne tilby innbyggerne bedre og mer skreddersydde tjenester i fremtiden. Forskningsbasert innovasjon er et viktig virkemiddel for å bidra til at offentlig sektor tenker nytt, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H).

- Lang vei å gå

I mars delte Forskningsrådet ut der de skal samarbeide med forskere.
– Det er fortsatt en vei å gå for å få enda mer forskningsstøttet innovasjon i offentlig sektor, mener Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.
- Ifølge KS sitt innovasjonsbarometer for 2020 har bare 13 prosent av kommunene samarbeidet med en FoU-institusjon om sin siste innovasjon. Det er faktisk en nedgang fra 2018 og langt unna det nivået vi bør ligge på..

- Samarbeid øker kvaliteten

Det blir vist til at det er mange fordeler ved samarbeid mellom offentlige sektor og forskere om innovasjon.
– Når offentlige sektor og forskere samarbeider øker kvaliteten på prosjektene og gjør det lettere å skalere opp og dele de beste ideene. Vi jobber kontinuerlig med å finne nye måter å stimulere til mer kunnskapsbasert utvikling gjennom samarbeid mellom offentlige sektor, privat sektor og forskningsinstitusjonene, sier Røttingen.
Ålesund kommune med partnere er én av de 33 som får forskingsmidler til et innovasjonsprosjekt som de søkte om i 2019.
Prosjektet heter SMART PLAN og målet er å utvikle Ålesund sin digitale tvilling.
Totalt ble det søkt om 7 millioner kroner.

Smart byutvikling

SMART PLAN skal se på hvordan man kan bruke data på nye måter gjennom visualisering og simulering. Prosjektet skal utvikle datamodeller som kan brukes i byutviklingen og som har potensial til å hente ut verdier i form av bedre beslutningsgrunnlag, økt effektivitet og reduserte kostnader i planprosessen og økt demokrati og tillit i samfunnet.
Framtidsnavigatør i Ålesund kommune, Anne-Lise Sagen Major er svært glad for Forskningsrådets tildeling til SMART PLAN.
– Gjennom prosjektet får vi testet ut et unikt samarbeid mellom offentlige samfunnsaktører, næringsliv og akademia. Innovasjonspotensialet er enormt og vekker interesse langt ut over vår egen region. Prosjektet kobler fagdisipliner som tradisjonelt ikke har samarbeidet.
Forskningsrådet er svært positive til SMART PLAN:
– Ålesund har gått foran i arbeidet med å bli en by som tenker kunnskapsbasert byutvikling. Som vertskommune for den andre FN-smartbylaben i verden viser Ålesund hvordan man ikke trenger være en metropol for å være blant de fremste innen bærekraftig byutvikling, sier Røttingen, i pressemeldingen.
Gjennom prosjektet får vi testet ut et unikt samarbeid mellom offentlige samfunnsaktører, næringsliv og akademia

Publisert: 26.05.2020 06:59

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:57